Електрическите скутери под наем ще бъдат махнати от улиците на Париж. Започваща от 1 септември, във френската столица ще бъде наложена пълна забрана за отдаване под наем на тези превозни средства. Мярката се прилага след гласуване на гражданите, като по-голямата част от тях са против така наречените услуги за споделяне на скутери.

След въвеждането на забраната, около 15 000 електрически скутера, принадлежащи на фирмите Dott, Tier и Lime ще изчезнат от улиците на Париж. Последната от тях развива бизнес и в България. Компаниите са заявили, че с мярката ще се фокусират върху разширяването на парка си от електрически велосипеди под наем, които няма да бъдат засегнати от забраната.

Хиляди от тези скутери ще бъдат преместени на други места. Tier ще транспортира своите до други градове във Франция, Полша и Германия, а Dott - до Бордо и Белгия.

Тесла за електрическите тротинетки от 1 септември

Компанията Lime разкри, че притежава около 5000 тротинетки в Париж, което е два пъти по-малко от броя на техните електрически велосипеди. Интересът към велосипедите расте бързо, като през миналата година пътуванията с тях във френската столица са се увеличили с 73%.

Тесла за електрическите тротинетки от 1 септември - Снимка 2

Електрическите скутери и тротинетките, често причиняват задръствания на пътищата и тротоарите, като се движат със сравнително висока скорост и представляват опасност и за пешеходците. Гласуването за забраната им в Париж се проведе на 2 април тази година. Въпреки че по-малко от осем процента от жителите на града упражниха правото си на глас, резултатът беше практически единодушен - 90 процента гласуваха в подкрепа на забраната.

 

Източник: blitz.bg