Макар в последно време цената на златото да лети стремглаво нагоре, се оказва, че ръстът при среброто е значително по-сериозен. От началото на годината, цената му е скочила с цели 32%, което е повече от всички останали благородни метали и борсови индекси по света.

 

Към момента унция сребро се търгува за близо 31 долара като това е най-високата цена за него от 2012 г. насам. При това в ситуация, когато има високи лихвени проценти, намаляваща инфлация, силен фондов пазар и все още растяща световна икономика. Значителното поскъпване на среброто се обяснява с това, че освен за инвестиция, то се използва и в много индустрии, тъй като е добър проводник на електричество, което го превръща в ценна суровина за електромобилите, както и за производство на полупроводници, чипове и фотоволтаични панели.

Промишленото търсене на сребро през миналата година е достигнало рекорд и се е увеличило с 64%. Очакванията са, че през тази година ще има нарастване с още 20%, което изстреля цените му в космоса.

 

И тук не се минава без Китай, който има основна роля в потреблението на сребро като най-голям производител на слънчеви панели и като източник на инвестиционно търсене. Успоредно с това се сливат предлаганите количества от рециклиране, които се очаква да намалеят с 1% през настоящата година. Така търсенето изпреварва предлагането.

Източник: Уикенд