Западът се изправя срещу нов, ловък противник в опита си да надделее над Путин, според анализатора на "Блумбърг", Андреас Клут.

След като Русия стартира военната операция в Украйна, две страни изразиха незабавно желание да се присъединят спешно към НАТО - Швеция и Финландия. Авторът отбелязва, че това е изключително изгодно за Запада, тъй като Алиансът има нужда да укрепи своята военна мощ и да придобие стратегически важни територии за евентуален конфликт с Русия.

Според Блумбърг НАТО е в опасност, противопоставянето на Путин ще доведе до…

"Финландия присъедини сериозна сухопътна армия в НАТО, а Швеция ще предостави бойна мощ във въздуха, по море и в киберпространството, както и в Готланд. Този шведски остров в Балтийско море е стратегически разположен точно срещу руския ексклав Калининград и трите уязвими съюзници в НАТО - Естония, Латвия и Литва", споделя авторът.

Според Клут, експедитивното увеличаване на НАТО ще позволи на Запада да противодейства по-резултатно на Владимир Путин. Въпреки това, планът се блокира поради неочаквано вето от две страни-членки на военния пакт. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан се обявиха против присъединяването на двете скандинавски държави към военното обединение.

"Техните едновременни опити да блокират процеса на присъединяване действително породиха въпроси. И двамата държавни лидери бяха изключително благосклонни към руския президент. Ердоган дори закупи руската ракетна система за земя-въздух. Орбан, продължава да се противопоставя на санкциите на блока срещу Русия", недоволства Клут.

С времето, тази неопределеност може да се окаже не по-малко сериозна заплаха за Запада, колкото Москва, но дори и по-лукава алармира анализаторът.

Източник: blitz.bg