Вчера в болница в Милано почина на 87-годишна възраст Силвио Берлускони – италиански политик, предприемач, застрахователен и медиен магнат.

Спомина се Силвио Берлускони

Роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейство от средната класа, Силвио учи право в Миланския държавен университет. За да си осигури финансиране за образованието, той е принуден да продава прахосмукачки и прави снимки на обществени събития. През лятото ангажира своята група на круизове. В университета той се запознава с Бетино Кракси, който по-късно става министър-председател на Италия.

Спомина се Силвио Берлускони - Снимка 2

Силвио Берлускони бе най-дългогодишният министър-председател на Италия. Той заема тази позиция в периодите 1994 – 1995 г., 2001 – 2006 г. и от 2008 до ноември 2011 г. Лидер е на дясноцентристката партия "Народът на свободата", която основава през 2009 г., като обединява своята партия "Форца Италия" („Напред, Италия“) с "Национален алианс" на Джанфранко Фини и няколко други партии. Победата му на извънредните парламентарни избори през 2008 г. му осигурява трети мандат в правителството на Италия. В началото на 2008 г. Берлускони е обявен за най-дългогодишен член на Г-8.

Спомина се Силвио Берлускони - Снимка 3

Силвио Берлускони е бил обект на разследване в трите съдебни производства. Сред тях се споменава случаят, в който въвежда термина "бунга-бунга", който някои смятат за сексуална алюзия на известните му партита. Той бе обвинен и във връзка със 17-годишна танцьорка. Освен това, често прави противоречиви коментари, като сравнява себе си с Исус Христос и заявява, че единственият начин за жените да успеят в живота е да се омъжат за богат мъж. Той е известен и със своите неуместни шеги, като например комплиментът, отправен към Барак Обама след изборите му, когато споменава неговия тен.

Източник: lupa.bg