След грандиозния успех, който османската адаптация на „Добрият доктор“ – „Доктор Чудо“, пожъна по цял свят, турската телевизионна компания крои планове да направи римейк и на още един култов сериал – „Д-р Хаус“. Макар, че снимките са планирани за наесен, още отсега е ясен актьорът, който ще изпълни главната роля – това е Джемал Хюнал, който е лика-прилика с Хю Лори – титуляра в щатската версия. За българския зрител Хюнал е познат от „Твоят мой живот“ и „Гордата Аси“.

 

Към момента Джемал е в тежък развод със съпругата си Лале след 13-годишен брак и споделя, че ангажиментът ще го разсее от несполуките в личния му живот. Допълва, че турският „Д-р Хаус“ по всяка вероятност ще носи заглавие „Геният“.

 

Тази есен американската теленовела за безпогрешния, но същевременно своенравен куц диагностик Грег Хаус, ще навърши 20 години – премиерата й бе на 16 ноември 2004 г. британецът Хю Лори си спомня, че никой не вярвал, че сериалът ще пожъне такъв успех, дори самият той.

 

Докторски сериал №1 на всички времена е по идея на канадския сценарист Дейвид Шор – вежлив и срамежлив мъж, нямащ нищо общо с тв мизантропа, тракащ нервно с бастун и поглъщащ огромни дози викодин. Благодарение на идеята си за тази поредица към днешна дата той е почетен жител на холивудските хълмове.

 

Вдъхновението си за „Д-р Хаус“ Шор получил от страницата със здравни съвети на „Ню Йорк Таймс“, която описва безжалостно хорските болежки. По-късно в главата му се зародила и идеята за отличния диагностик с гаден характер и физически недъг, съчетани със зависимост към болкоуспокояващите, който мрази пациентите си и не им спестява нищо.

Тъй като Дейвид е евреин, добавил и герой юдей – онколога д-р Уилсън.

 

Според хрумката му медицинската продукция трябвало да се изгради като криминале, в което основен заподозрян, са микробите. Впоследствие се отказал от тази си идея, но все пак оставил някои от крими елементите в сюжета. Направил и така, че д-р Хаус да прилича на Шерлок Холмс в много отношения.

 

Създателят му заключава, че сериалът кара човечеството да се замисли кое е по-важно – любезността или истината, намеренията или резултатите, емоциите или разума…

Източник: Уикенд