Почти 1/2-ра от изстреляните от Русия срещу Украйна севернокорейски ракети KN-23 (Hwasong-11) са се самовзривили във въздуха или са се отклонили от зададените си маршрути. Това беше съобщено от Главната прокуратура на Украйна за агенция Ройтерс.

Според украинските правоохранителни органи, анализът на останките от 21 балистични ракети от общо около 50, които са били изстреляни в периода между края на декември и края на февруари, показва, че приблизително половината от тях са се отклонили от курса си и са експлодирали във въздуха, като в много случаи останките не са били открити. Тази информация е предоставена в писмен отговор от офиса на главния прокурор на Украйна, Андрий Костин, на въпроси от Ройтерс.

Последният документиран случай на използване на севернокорейска ракета от Русия е от 27 февруари тази година.

Ройтерс подчертава, че броят на ракетните изстрелвания, отчетени от Украйна, е в съответствие с разузнавателни данни, които сочат, че Северна Корея е доставила на Русия около 50 балистични ракети.

По информация на ООН, след руски артилерийски обстрел на Харков през януари, също са открити фрагменти от севернокорейската балистична ракета Hwasong-11.

Източник: blitz.bg