Хари Белфонте се отправи към вечността на 96-годишна възраст. Всъщност истината е, че той отдавна е част от нея с музиката си и гражданските си принципи.

 

През 60-те години актьорът и певец води кампания, заедно с Мартин Лутър Кинг-младши, а през 80-те работи за прекратяването на апартейда в Южна Африка и става сътрудник на Нелсън Мандела за САЩ.

 

Сбогом, Хари Белафонте!

Макар роден в нюйоркския квартал „Манхатън“, прекарва ранното си детство в страната на корените си – Ямайка. Става известен като Краля на калипсото. Той е първият чернокож изпълнител, печелил голямата награда „Еми“ през 1960 г. за участието си в телевизионна вариететна програма.

Печели и награди „Грами“ през 1960 и 1965 г. и получава същата награда за цялостно творчество и постижения през 2000 г.

 

Пътува по света като посланик на добрата воля на УНИЦЕФ, Детският фонд на ООН през 1987 г., по-късно основава фондация за борба със СПИН. През 2014 г. получава награда „Оскар“ за хуманитарната си дейност.

 

Той дава тласък на създаването на хита „Ние сме светът“ през 1985 г., в който Майкъл Джексън, Стиви Уондър, Брус Спрингстийн, Боб Дилън, Рей Чарлз и Даяна Рос събират милиони долари за борба с глада и подпомагане на страдащите от него в Етиопия.

 

Лиценз за издаването на албум на Хари получава нашият „Балкантон“ през 1990 г. (ВТА 12596). Грамофонната плоча е компилация от най-известните му песни. В оригиналния албум те са 20 на брой, но българската версия е само с 12. Неговата „Ла бамба“ не успява да бъде чута у нас, но поне „Бананова лодка“ и „Матилда“ влизат в плочата за родния пазар.

Източник: Уикенд