Автомобилните обяви в Русия показват, че собствениците им масово ги разпродават. Това засяга повече луксозните марки.

Обявените им цени са доста под пазарните такива според експерти. Те споделят, че броят на обявените премиум коли за продажба е с 63% ръст спрямо януари миналата година.

Най-често собствените продават автомобилите от марките Mercedes-Benz, BMW, Audi, Land Rover, Lexus, Porsche, Bentley и Maserati и то на възраст под 3 години.

Също така се е повишило търсенето на масови автомобили от среден или нисък клас с близо 17%.

По-заможните руснаци масово слизат от луксозните коли и минават на по-скромни, като според специалистите това се дължи на наложените санкции от запада на Русия.

Това от своя страна води до проблеми в обслужването и ремонтните. Масово липсват необходимите консумативи и авточасти, а освен това много от новите автомобили изискват поддръжка със специализиран софтуер, който също не се поддържа вече в Русия.

Дори се наблюдава практика сред заможните руснаци да купуват 2 коли от един модел и марка, за да използват втората за части и ремонти.

Тази ситуация на автомобилния пазар обуславя благоприятни условия за държави, които не участват в санкциите, а също така са и производители на автомобили и по-конкретно Китай.

Вече се наблюдава ръст в китайските автомобили, продаващи се на руския пазар.

Източник: blitz.bg

Руснаците си разпродават премиум колите за жълти стотинки