От днес в Румъния влизат в сила част от новите данъчни мерки. Те са свързани и с ограничаването на плащанията в брой на търговците. Законът определя дневен таван, а глобите за неспазване на разпоредбите са високи, коментират местните медии. 

При плащания в брой между граждани сумата не бива да надвишава 5000 леи (2000 лв.) на ден. Такъв е и дневният лимит за плащания между юридическо и физическо лице. За разплащания между фирмите ограничението на ден е 1000 леи (400 лв.) Дневният лимит за максимална касова наличност на фирмите е 50 000 леи (20 000 лв.) В противен случай държавата налага глоба в размер на 25 процента от сумата, с която е превишен този лимит.

Румъния ограничава плащанията в брой

“Мярката за ограничаване на плащанията в брой до 5000 леи няма да засегне гражданите, но представлява инструмент за борба с укриването на данъци”, коментира в интервю за телевизия Румъния (Romania TV) премиерът Марчел Чолаку. 

Попитан за възможността някои румънци да се изкушат да похарчат парите, които имат, в съседна държава, например в България, където няма същите ограничения за плащанията в брой, Чолаку отговори така: „В момента, ако не можеш да докажеш произхода на парите си, държавата взима 70 процента. Досега подобно нещо не съществуваше. Досега, ако те хванеха със сума над 10 000 на митницата, взимаха 10 процента, останалото ти го връщаха. В този момент, ако те хванат с повече, ще ти вземат 10 процента, но ще ти вземат и 70 процента, ако не можеш да докажеш произхода на парите. Това е борба с укриването (на данъци)”, отбелязва БТА.

Източник: lupa.bg