Преди ден се извърши първото извозване на украйнски бежанци от морските курорти край Варна и Бургас към вътрешността на страната. Някои медии и анализитори с право определиха действията като провал.

Според представители на бежанците, които днес говориха по национални медии, цялостната информационна кампания е била много слаба, предимно с онлайн въпросници се е работело. За самите граждани на Украйна било много неясно къде точно, кога и защо точно в толкова слабо заселени месности като Паничище и Рибарица, държавата е избрала да ги премести.

Могат да се проследят редица кометари из социалните медии най-вече, където обществото често недоумява как красиви места като планинските Рибарица, Паничище и други държавни бази, които не предлагат всички модерни удобства, но за сметка на това са сред чиста и хубава природа, магат да бъдат нежелана дестинация. При все това, че те са желани и до днес от много родни и чуждестранни туристи, на този фон притесненията на украйнските семейства, че ги водят на обезлюдени райони не са особено рационални.

Провалена информационна кампания или нежелание на бежанци да напуснат морето

Правителството остава на мнението, че които нямат желание да се настанят на посочените места, следва сами да поемат престоя и издръжката си тук или да напуснат странта ни. Припомняме, че едва 5 души, отпътуваха от Варна за да се настанят в планинските ни курорти, при поръчани и пристигнали транспорт за над 200 човека.

Провалена информационна кампания или нежелание на бежанци да напуснат морето - Снимка 2
Провалена информационна кампания или нежелание на бежанци да напуснат морето - Снимка 3