Експлозии избухнаха в иранската столица Техеран и близкия град Карадж, съобщават местни медии. Изданието „Аксиос“ цитира информирани източници, според които Израел е извършил въздушни удари.

 

Друг източник, цитиран от Си Ен Ен, заявява, че израелската армия е започнала ответна операция в отговор на масираното ракетно нападение на Ислямската република по Израел в началото на месеца.

 

Часове след станалото тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че иранската страна е направила голяма грешка, за която ще си плати. 

 

След началото на операцията сега говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че военните извършват „прецизни удари срещу военни цели в Иран в отговор на продължилите с месеци от страна на иранския режим по Израел“.

Време за отговор

„Режимът в Иран и подкрепяните от него организации в региона атакуват постоянно Израел от 7 октомври миналата година по няколко направления, включително чрез директно нападение от иранска територия.

 

Като всяка друга суверенна държава в света, ние имаме правото и задължението да отговорим. Нашите нападателни и отбранителни възможности са напълно мобилизирани, ще направим каквото е необходимо, за да защитим страната си и народа си.“

 

Иранската агенция „Фарс“ съобщава, че Израел е атакувал няколко военни бази около Техеран. Целите не включват енергийна инфраструктура.

 

Иранските авиационни власти обявиха, че страната е затворила въздушното си пространство и мярката ще важи до 08.30 часа българско време. По-рано местната държавна телевизия съобщи, че работата на двете техерански летища е нормална и по график.  

 

Транспортното министерство в съседен Ирак обяви, че спира полетите над цялата територия на страната до второ нареждане заради напрегната ситуация в района. 

 

Белият дом е информиран

Според телевизия „Фокс Нюз“ Белият дом е бил информиран за въздушните удари по Иран малко преди началото им.

 

Съединените щати не участват в израелската операция, увери говорителят на Съвета по национална сигурност Шон Савет. По думите му Израел извършва насочени атаки по военни цели като акт на самозащита и в отговор на мащабното иранско ракетно нападение от 1 октомври.

 

Едновременно с взривовете в Иран експлозии избухнаха и в района около сирийската столица Дамаск.

 

Сирийската агенция САНА информира, че израелската армия е атакувала военни обекти в централната и южната част на страната. Противовъздушната отбрана е прехванала израелски ракети, дошли от района на Голанските възвишения и ливанска територия.

 

Иранската противовъздушна отбрана е отблъснала успешно повечето от израелските удари, съобщи телевизионният канал Al Mayadeen.

 

Израел не е ударил ирански петролни съоръжения или летищата Имам Хомейни и Мехрабад в Техеран, допълни медията.

 

Според нея Израел се е опитал да атакува три военни бази в провинция Техеран, а атаките са били отразени от иранската противовъздушна отбрана.

 

По-рано израелската армия заяви, че нанася удари по военни цели в Иран в отговор на „месеци непрекъснати атаки“.

 

Въздушна атака

„Повече от 100 самолета са участвали в атаката срещу Иран на разстояние от 2 хиляди километра, включително изтребители F-35 Stelt“, се посочва в публикация на вестник The Jerusalem Post.

 

Съоръженията на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC, елитни части на иранските въоръжени сили) на запад и югозапад от Техеран не са били поразени в резултат на израелския ракетен удар, съобщи агенция Tasnim.

 

Според нея звуците, характерни за експлозии в околностите на Техеран, са свързани с работата на противовъздушната отбрана.

 

Министерството на транспорта на Ирак спря полетите на всички летища в страната на фона на израелските удари срещу Иран. Това съобщи агенция ИНА.

 

Отбелязва се, че полетите са спрени до второ нареждане.

 

Израелските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по военни цели в Южна и Централна Сирия. Това съобщи агенция САНА.

 

 

Отбелязва се, че сирийските системи за ПВО са свалили няколко ракети.

 

През последните дни Израел се консултира с Пентагона и Белия дом относно размера и вида на целите, които еврейската държава планира да удари в отговор на Иран, съобщи The New York Times (NYT) с позоваване на американски служител.

Източник: blitz.bg