Бразилската певица Аструд Жилберту, изпълнителка на една от най-записваните песни в историята, "Момичето от Ипанема" (The Girl From Ipanema), напусна този свят на 83-годишна възраст, съобщиха световните агенции. Със своя чувствен глас, тя превърна композицията в световна сензация и музикален символ на боса нова. Новината за смъртта й бе потвърдена от нейния син, басистът Марсело Жилберто.

Почина "Момичето от Ипанема", сбогом, красавице (ВИДЕО)

Аструд бе омъжена за известния бразилски музикант и певец Жоао Жилберто. По време на сесия за запис на албум със саксофониста Стен Гец, издателят решава да добави английски вокали към мелодията, която първоначално е била композирана от Антонио Карлуш Жобим с португалски текст от Винисиуш де Мораеш. Така Аструд се присъединява към това изключително парче, което е от най-успешните. Албумът по-късно спечелва 4 награди "Грами" и се продава в над 2 милиона екземпляра по света. Въпреки, че се твърди, че Аструд е получила само 120 долара хонорар за сесията, след своя вокален дебют тя изгражда блестяща кариера, записвайки със световноизвестни артисти като Куинси Джоунс и Чет Бейкър. Тя имаше и дует с покойния Джордж Майкъл.

Почина "Момичето от Ипанема", сбогом, красавице (ВИДЕО) - Снимка 2

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Аструд Жилберту неочаквано става суперзвезда през 1964 година, поради факта, че знае английски език... Тя споделя, че по време на репетицията на песента "Момичето от Ипанема", докато Стен и Жоао били в студиото, съпругът й разкри, че има изненада за нея.

Малко по-късно, по време на репетиция, тя е помолена да изпее припева на английски език.

Източник: lupa.bg