Руски военен кореспондент посети военен център, в който са настанени пленниците от украинската армия от битките край Мариупол. Задържаните войници са му споделели, че от месеци се намират там и смятат, че Киев бездейства.

Те са пленени основно в битката около Азовстал, но малко по-късно се оказва, че ръководството е разменено още през септември, а те все още стоят в центъра за настаняване. Един от войниците Егор Яковенко все още не е изгубил надежда, че ще се сетят за тях.

Той е постъпил в Националния батальон през 2020-та, като преди това е бил 3 години на военна служба във ВСУ. В батальона го е привлякло доброто оборудване, младите колеги, славата, с която се е ползвал и не на последно място – радикалните настроения.

По тялото си той има не по-малко от двайсет татуировки и всички от тях са с националистически символики. Той вече гледа по различен начин на тях и споделя, че майка му не е одобрявала нищо от това. Също така добавя и, че ще ги изтрие, като се прибере у дома.

Споделя и за ужаса, който са преживели в бункерите на Азовстал – масов недостиг на храна, а дори и на вода. Твърди, че командването е заграбило за себе си запасите.

Друг войник споделя, че са им давали инжекции с „допинг“, но всъщност се е оказала дрога, под чието влияние воювали. Дори под въздействието на опиата някои стреляли по цивилни. Пред очите му застреляли баба в двор на къщата си.

Източник: blitz.bg