Френската регионална здравна агенция (ARS) за региона Окситания препоръча швейцарската компания Nestlé да преустанови дейността на завода си за минерална вода Perrier, разположен във Вержес, департамент Гар. Причината е откриването на „бактерии с фекален произход“ във водоизточниците, съобщават Radio France и вестник Le Monde, позовавайки се на доклад от 30 август.

Според резултатите от проверка, проведена в края на май, качеството на водата, използвана в производството, не отговаря на изискваните стандарти и може да представлява риск за здравето на потребителите. Дори вътрешният контрол на Nestlé е установил наличие на бактерии в концентрации, които са недопустими за натурална минерална вода.

В доклада се посочва също, че въпреки премахването на забранени съоръжения за пречистване на вода по настояване на френските власти, проверката не е могла да потвърди отсъствието на други несъответстващи устройства.

Като възможна алтернатива на затварянето на завода, ARS предлага промяна в дейността му, насочвайки го към производството на други водни продукти за хранително-вкусовата промишленост.

През април Le Monde съобщи, че Nestlé е унищожила три милиона бутилки Perrier, след като беше установено, че водата от един от източниците съдържа бактерии с фекален произход. Това доведе до заповед на префекта на департамент Гар за незабавно спиране на използването на засегнатия водоизточник.

Националната агенция за санитарна безопасност (Anses) препоръча въвеждането на по-строг мониторинг на качеството на водата в района, след като ARS докладва за редовно бактериално замърсяване, особено след дъждове, в пет от седемте кладенци.

В края на 2023 година Nestlé получи разрешение да използва два от изворите във Вержес за производство на вода, която не се обозначава като „натурална минерална вода“ (под марката Maison Perrier), докато останалите извори бяха предназначени за минерална вода Perrier.

Източник: blitz.bg