Новобранците от армията на Норвегия, разположени в учебен полк близо до руската граница, започват да получават топла храна едва след шест месеца служба. Останалите войници, с изключение на офицерите и техническия персонал, се задоволяват предимно със сандвичи.

Според публикация на изданието Forsvarets Forum, в условията на изолация и напрежение храненето би трябвало да предлага поне минимален комфорт. Въпреки това, войниците са изтощени от еднообразното меню. Около сто души постоянно се редят на опашка около два тостера, опитвайки се да направят храната си малко по-привлекателна. Това създава напрежение и недоволство, споделя един от наборниците.

Майор Даниел Муд, командир на гарнизона в Sør-Varanger, признава, че армията не успява да осигури адекватни условия за своите войници, което може да се отрази негативно на бойната готовност. Главният готвач на гарнизона управлява три кухни, които обслужват 600 души, включително 100 войници, разпределени на територия от над 200 км. С ограничен екип от 16 души и двама стажанти, задачата е почти непосилна.

За да се облекчи натоварването, наборниците са включени в миенето на съдове. Според майор Муд, това решение е помогнало за подобряване на работата в кухнята, като същевременно предоставя на новобранците възможност да научат полезни умения.

„За да имаме топъл обяд, трябва сами да мием чиниите“, споделят войниците, изразявайки смесени чувства към тази практика.

Източник: blitz.bg