В бразилската Амазонка откриха повече от сто мъртви делфина през последната седмица. Това става на фона на рекордната суша и високи температури на водата, които на места достигнаха 40 градуса по Целзий.

Изследователският център Мамирауа, финансиран от бразилското министерство на науката, съобщи за този необичаен инцидент. Изглежда, че рекордно високите температури на водата и историческата суша в Амазонка могат да са причината за масовата гибел на делфините.

Инцидентът е повод за загриженост сред климатолозите и учените, които изучават въздействието на човешката дейност и екстремните засушавания в региона. Река Амазонка, която е най-големият воден път в света, в момента се намира в сух сезон, и някои животни от речната фауна също страдат от рекордно високите температури.

Изследователи и активисти се опитват да спасят оцелелите делфини, като ги прехвърлят от лагуни и езера в по-главния поток на реката, където водата е по-хладна. Тази операция обаче е затруднена поради изолираността на района.

Над 100 делфина в Амазонка се свариха

Андре Коелю, изследовател в института Мамирауа, подчерта, че прехвърлянето на речни делфини в други реки не е безопасно и че е важно да се провери наличието на токсини или вируси преди да се осъществи процедурата. Този необичаен инцидент подчертава нарастващите предизвикателства, пред които са изправени екосистемите в Амазонка и неотложната необходимост от запазване на техния баланс.

Източник: lupa.bg