Сардиния не спира да привлича огромен брой туристи през летния сезон със своите красиви плажове, но италианският остров предприема мерки за запазване на своите красоти и защита от прекомерен туризъм. Тези мерки включват въвеждане на ограничения и налагане на сериозни глоби.

На този красив плаж може да се ходи само с билет - ето колко струва

С прочутия си бряг, включително известния розов плаж, крайбрежието на Сардиния е изключително привлекателно за посетителите. Въпреки това, страда от неправилно отношение и голям натиск от туристи.

 

Един от тези плажове е Спиаджия Роса, намиращ се на малкото островче Будели на север от Сардиния. Всеки ден хиляди туристи се отправят към него, за да се насладят на розовия пясък. Въпреки това, те могат да видят плажа само от лодка. Плажът е затворен от средата на 90-те поради изчезването на пясъчната му покривка. Местните власти въведоха драконовите мерки след откриването на контрабанда на розов пясък, който беше продаван нелегално за сувенир.

На този красив плаж може да се ходи само с билет - ето колко струва - Снимка 2

Тогава е решено, че посещението на плажа ще бъде наказвано с глоба от 500 евро, а кражбата на пясък - с глоба до 3500 евро.

 

В архипелага Ла Мадалена има два плажа с ограничен достъп. През миналата година само 60 души на ден имаха възможност да посетят Кала Котичио и Кала Бригантина през лятото.

На този красив плаж може да се ходи само с билет - ето колко струва - Снимка 3

Известният плаж Пелоса на западния бряг също е достъпен само за ограничен брой посетители на ден. Максимумът е 1500 души. Желаещите да се насладят на слънцето и морето трябва да си осигурят билет с такса от 3,50 евро.

На този красив плаж може да се ходи само с билет - ето колко струва - Снимка 4

На източния бряг – в Олястра, до 300 души на ден имат възможност да посетят Кала Бириала.

 

Източник: blitz.bg