Съпругата на руския олигарх Дмитрий Риболовлев бе арестувана в Кипър по подозрение в кражба. От задържаната в полицията на Лимасол Елена Риболовлева търсят пръстен с диаманти на стойност 25 милиона долара.

[caption id="attachment_308674" align="alignright" width="221"]Елена Риболовлева държи диамантения пръстен от пет години Елена Риболовлева държи диамантения пръстен от пет години[/caption]

Елена Риболовлева трябваше да застане днес пред съдебния следовател, уточняват от topnews.ru. Официално не се огласява причината за ареста на Елена Риболовлева, но в руските медии изтече информация за възможния повод.

През 2009 година Елена Риболовлева получила за временно ползване от тръста Domus Trust въпросната скъпоценност, която дала на дъщеря си. До ден днешен бижуто не било върнато, което принудило адвокатите на Domus Trust да поискат ареста на Елена Риболовлева заради кражба на ценната собственост. Милиардерката била задържана вчера - веднага щом пристигнала в Кипър от Швейцария с частния си самолет.

Историята не е еднозначна, коментират рускоезичните издания. Междувременно бе съобщено, че Елена Риболовлева е освободена от ареста и че предстои разследване по иска на засегнатата компания.

[caption id="attachment_308675" align="alignleft" width="300"]Елена Риболовлева иска половината от парите на милиардера Елена Риболовлева иска половината от парите на милиардера[/caption]

До финансовата криза в Кипър Дмитрий Риболовлев бе най-крупният едноличен акционер на водещата Кипърска банка. Етнически белорус, Риболовлев е известен с печелившата си стратегия за продажба на калий. Той е собственик на два гръцки острова, купени от наследниците на Онасис, научи kliuki.bg. В момента Елена Риболовлева и милиардерът са в развод и процесът е верига от скандални епизоди. Риболовлева обвинява Риболовлев в изневяра и е готова да върне свободата на олигарха срещу 3.5 милиарда долара. Веднъж тя вече го натопи пред американските съдебни власти, че съзнателно пилее пари в покупка на тузарски имоти. По този начин се опитвал да се спаси от високите компенсации при развода. Не е изключено видимо скалъпената история с откраднатия пръстен да е негов ответен удар.

Eлена Риболовлева е омъжена за милиардера от 1987 година, припомнят от www.ura.ru. През 2005 година той съставил брачен договор, по силата на който в случай на развод запазва цялото си имущество, придобито като доход от бизнес. Три години по-късно Елена Риболовлева завежда в Швейцария  дело за развод, като претендира за половината от състоянието му. Отделно Елена Риболовлева настоява да получи тузарската фамилна къща във Флорида и апартамент в Ню Йорк за 88 милиона долара.

Дмитрий Риболовлев заема 119-о място в рейтинга на най-богатите хора на планетата. По оценките на Forbes състоянието му през миналата година е възлизало на 9.1 милиарда долара. Ясно е за какво играе Елена Риболовлева.

http://youtu.be/nlEA6u7P2_o