Военното министерство на Русия закупи китайски армейски всъдеходи Desertcross 1000-3 за оперативни нужди на руската армия от Китай. Сделката е за 537 броя от базовия модел и още близо 1600 броя с допълнително оборудване, съобщава българско военно издание.

Всъдеходите Desertcross 1000/3, произведени от китайската компания Shandong Odes Industry, и са подходящи за патрулиране, разузнаване и някои видове бързи нападения. Те също така могат да играят важна роля в операции по търсене и спасяване, особено при евакуиране на ранени и болни в трудни терени.

Машината може да транспортира товари в условия на непроходима кал и други трудни пътни условия.

Характеристиките на базовия модел Desertcross 1000/3 включват отворена конструкция, подобна на бъги, но с отопляема кабина за използване в студения климат. Всъдеходът има тегло от 1.6 тона кг и товароносимост до 550 кг, както и възможност за теглене на ремарке с тегло до 300 кг. Тези показатели се постигат с двигател с обем от 1 литър и мощност от 87 к.с.

Китай продава всъдеходи Desertcross на руската армия: Ето какво представляват машините ВИДЕО

На равен и твърд път бъгито може да достигне скорост до 80 км/ч и има пробег от 250 км. Машината е компактна, с дължина малко повече от 3 метра, широчина от 1,8 метра и височина от 1,9 метра.

Военното изданието също споделя, че Desertcross 1000/3 бе видян по при посещението в Ростов на Дон на руския президент.

Източник: blitz.bg