Китай и САЩ имат все по-различни интереси. Това поражда засилващ се геополитически конфликт, чиято първа пресечна точка може да бъде Тайван.

Според шефа на ЦРУ, Уилям Бърнс, резултатът от надпреварата ще се реши първо на технологичния фронт. Това е причината Вашингтон да наложи същинско ембарго на най-мощните си чипове, чиято продажба е забранена за Китай. Страхът на Вашингтон е, че Пекин ще успее да постигне пробив в изкуствения интелект.

Китай обаче не показва признаци на технологично изоставане.

Всъщност за няколко поредни години азиатската страна води по брой патенти на година. За 2022 г. Китай има 4,2 милиона патента или със стотици хиляди повече от САЩ. Инвестициите в науката нарастват все повече, като много от проектите са с двойно приложение.

Започва ли Китай да изпреварва САЩ в новите военни технологии?

Лазерни и релсови оръдия

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт

Снимка: US Navy

Дълги години Вашингтон бе водеща сила в разработването на лазерни оръжия. САЩ бяха може би единствената страна, провеждаща сериозни експерименти с електромагнитни или релсови оръдия. Разработките датират от 80-те години на миналия век.

Към днешна дата Китай успя да изпревари САЩ и в двете направления.

Преди седмица Пекин обяви, че е създал най-мощното електромагнитно или гаусово оръдие в света. То е ускорило 124-килограмов снаряд до 700 км/ч само за 0,05 секунди.

Вашингтон притежава тестово 120-милиметрово електромагнитно оръдие. Рекордът му е изстрелването на 18-килогормов снаряд. Това е близо 10 пъти по-малко от способностите на китайското оръжие.

Оръдието включва поредица от намотки, подредени по протежение на цевта. Всяка бобина се захранва една след друга, за да създаде магнитно поле, ускоряваща снаряда напред. Пушките с бобина могат да революционизират начина, по който се водят войните, позволявайки по-бързи, по-точни и опустошителни атаки срещу вражески цели. Те също могат да изстрелват ракети или да изпращат сателити в космоса.

Технологията съществува от десетилетия, но предизвикателствата в науката за материалите и електрониката затрудняват изграждането на големи и мощни модели.

Китайски учени обявиха, че са намерили начин да създадат лазерно оръжие, което може да се стреля неограничено дълго време.

Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии казаха, че са разработили система за охлаждане, която позволява на високоенергийните лазери да останат включени, без да се нагряват прекомерно. Водещият учен зад изследването е Юан Шенгфу. Той е специалист по лазерни технологии, чийто разработки могат да се проследят до 2009 година.

Възможността за работа за дълъг период от време значи, че боен лазер може да стреля на по-далечни разстояние и по по-големи мишени.

Китай планира да използва лазерни оръжия срещу съзвездия от сателити, като Starlink на SpaceX. Според военните в Пекин проектът на Илон Мъск може да се ползва за военни цели и да застраши националната сигурност на страната при евентуален конфликт.

Самолети от шесто поколение

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт - Снимка 2

Снимка: Lockheed-Martin

Вашингтон със сигурност запазва предимството си в сферата на самолетните технологии. Китай все още няма собствен стелт бомбардировач, а САЩ са почти готови с второто си поколение такъв - наследника на легендарния В-2 Spirit.

Новият стелт бомбардировач е наречен В-21. Той ще има специално покритие, което изисква самолетът да се съхранява в специални хангари. Радарната му невидимост е много по-добра от тази на В-2 и самолетът ще може да навлиза незабелязано дълбоко във вражеската територия. Освен това той ще има много по-напреднала авионика, радари, подпомагащи системи и по-голям радиус на действие, спрямо В-2.

Американските ВВС планират да имат 150 бройки от новия стелт бомбардировач.

През 2020 година Пентагонът обяви, че вече провежда тестове на изтребители от шесто поколение.

Изтребителите от 6-то поколение надграждат своите стелт способности с възможност за безпилотно управление и много по-висока скорост.

Напредналата електроника ще позволи премахването на опашката от дизайна. Друга ключоа характеристика е взаимодействието с дронове. Проектите обаче са дълбоко засекретени.

САЩ разработват и свръх бърз безпилотен самолет, който ще лети на голяма височина и ще извършва шпионски мисии.

Поради развитието на авиационната си индустрия и овладяването на технологиите от 5-то поколение, Вашингтон най-вероятно ще спечели надпреварата в развитието на самолети от нова генерация.

Хиперзвукови ракети и самолети

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт - Снимка 3

Снимка: Getty Images

САЩ все още не разполагат с хиперзвукови ракети, а разработката им върви с бавни темпове. Китай обаче развива успешно своята хиперзвукова програма от над 10 години. Тази година Пентагонът официално обяви, че Китай, а не Русия, притежава водещия хиперзвуков арсенал в света.

С хиперзвукови глайдери са оборудвани балистичните ракети DF-17 и DF-41.

"През последните две десетилетия Китай драстично напредна в технологичното си развитие. Пекин придоби нови възможности за направа на хиперзвукови ракети с конвенционално и ядрено въоръжение. Това стана чрез интензивни и целенасочени инвестиции, разработка, тестване и внедряване", каза Пол Фрейстлер от Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ.

За разлика от балистичните ракети, които летят с хиперзвукова скорост, но се движат по зададена траектория, хиперзвуковите оръжия са маневрени. По този начин те елиминират предимството на САЩ в противоракетните системи, които могат да противодействат само на балистични оръжия.

Освен трудни за противодействие, хиперзвуковите оръжия са трудни и за откриване, което позволява на Пекин да извършва изненадващи атаки.

Тази година Китай официално отвори най-мощният и голям аеродинамичен тунел в света. Той позволява тестването на пълномащабни прототипи на бойни глави, ракети и хиперзвукови глайдери.

Разположен в северен Пекин аеродинамичният тунел JF-22 е с диаметър 4 метра и може да генерира скорост на въздушния поток до 10 километра в секунда или 36 000 км/ч.

За сравнение, САЩ има хиперзвуков аеродинамичен тунел с диаметър от 80 сантиметра и максимална скорост на въздушния поток от 12 000 км/ч. Това съоръжение се намира в изследователския център на НАСА в Лангли.

Тестването в аеродинамичен тунел също може да помогне за идентифициране на потенциални проблеми или недостатъци в дизайна, преди превозното средство действително да бъде построено и да лети.

До средата на века Китай иска да има флотилия от хиперзвукови самолети, които да достигат всяка точка на планетата в рамките на час.

Армия от дронове

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт - Снимка 4

Снимка: Boeing

САЩ са водеща сила в създаването на бойни и разузнавателни дронове. Америка смята да затвърди превъзходството си в тази сфера с нова мащабна инвестиция.

Тази седмица Пентагонът обяви, че планира да се въоръжи с хиляди автономни оръжейни системи през следващите две години. Начинанието е пряко насочено срещу Китай.

Предприетата от Пентагона инициатива Replicator има за цел да работи с отбранителни и други технологични компании за производство на големи количества въздушни, наземни и водни автономни машини.

Пентагонът заявява, че иска автономните системи да са способни да оперират самостоятелно, без човешка намеса. Това предполага наличието на изкуствен интелект.

Друго изискване е платформите да са достатъчно евтини за масово производство. Накрая от Пентагона разкриват, че ще имат дронове във всички "домейни" на бойното поле - суша, въздух, вода и космос.

Към този момент САЩ разработват дронове-камикадзета, разузнавателни микро-дронове, безпилотни танкери за зареждане във въздуха, дронове-радари и ново поколение атакуващи автономни системи.

Разузнавателните дронове на САЩ продължават да са водещи в света.

Мощни радари и наблюдателни сателити

Как изглежда военното състезание между Китай и САЩ на технологичния фронт - Снимка 5

Снимка: Shutterstock

Към този момент САЩ води по количеството разузнавателни спътници в орбита. Много скоро това може да не е така. Последните новини сочат, че Китай вече е водеща технологична сила в тази област.

Тази година Китай изстреля първия в света радарно-наблюдателен сателит на геостационарна орбита. Той може да осигурява непрестанно наблюдения на Китай, Австралия и повече от половината акватория на Тихия океан.

Способностите му не се влияят от облаци. Сателитът има по-ниска резолюция, спрямо подобни спътници на ниска околоземна орбита. Нови алгоритми обаче са в състояние да анализират много по-подробно информацията.

Пекин на практика може да следи непрестанно действията на японския, американския и всеки чужд флот в обсег от хиляди километри до своите брегове.

Предимството на високата геостационарна орбита е, че този разузнавателен сателит е много труден за заглушаване и унищожение. Друг любопитен факт е, че той има насочен към Земята телескоп, сравним по размери с "Хъбъл".

Само тази година Китай е изстрелял 8 спътника от семейството на Yaogan. До 2030 година Китай планира да разположи същинско съзвездие от 300 шпионски сателита на ниска околоземна орбита.

Ако Пекин запази темпото, то до края на десетилетието азиатската страна ще има наблюдателни спътници поне колкото САЩ. Много от тях обаче ще бъдат по-нови.

Макар да отрича, Китай разработва и много по-евтина алтернатива на шпионските сателити - наблюдателните балони.

Освен това Пекин постигна голям пробив в радарните технологии.

Учени са демонстрирали способност да идентифициране изключително малки повърхностни вибрации, произведени от източник на нискочестотен звук в открито море. Това е постигнато чрез терахерцово излъчване.

Китайците могат да открият вълни с височина 10 нанометра в океана. Отделянето им от естествените вълни преди се смяташе за невъзможно. Всяка подводница обаче произвежда подобни нановълни с определен модел и посока. Те издават не само местонахождението им, но и вида им.

Китай предвижда да създаде дронове-радари, с които да следи океана за вражески подводници.

Във втора част на материала ще проследим как изглежда съревнованието между САЩ и Китай в областта на изкуствения интелект.

Източник: dir.bg