Ядливите цветя се използват по целия свят. Не всички са безопасни за ядене, но ядивните варианти могат да предложат уникален вкус и цвят на много ястия, включително салати, сосове, напитки и предястия. Някои от тях имат и чудесни ползи за здравето!Растенията от семейство Хибискус дават големи, богато украсени цветчета, които обикновено растат в тропичен и субтропичен климат по целия свят.
Въпреки че понякога се отглежда за строго декоративни цели, хибискусът е добре известен и със своите кулинарни и лекарствени приложения. Можете да ядете цветето директно от растението, но то обикновено се използва за чай, , конфитюр и салати. Много култури пият чай от хибискус заради неговите лечебни свойства. Глухарчетата имат малки цветчета – приблизително 2–4 см. в диаметър – с дребни, яркожълти венчелистчета. Те доставят различни растителни съединения, за които се знае, че имат мощни антиоксидантни свойства и в борбата срещу диабет тип 2. Интересното е, че цветчетата не са единствената част от глухарчето, която може да се яде. Всъщност всяка част от този така наречен плевел може да се употребява в кухнята – включително корени, стъбла и листа. Има безкрайни вариации за ядене на глухарче – цветовете могат да се консумират сурови в салата, , понякога се използват желиращите им свойства или като вино. Лавандулата е билка, първоначално отглеждана в части от Северна Африка и Средиземноморието. Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличавате бавно, докато постигнете желания вкус, тъй като може много бързо да достигнете твърде силно насищане на вкус и аромат. Следват и розите. Да, рози! Има над 150 вида рози, налични в почти всякакъв размер и цвят. Най-хубавото е, че всички те са годни за консумация, но различните видове нямат един и същ вкус. Добро правило за избор в кулинарията е, че ако мирише приятно, вероятно ще е и вкусна. Яжте обаче само венчелистчетата, защото листата и стъблата не са особено приятни. Има множество още цветове, които са хубави и полезни за нас - босилек, рукола, детелина, лайка, карамфил, метличина, т.н. Източник сп. vegebg.org цитирано по - healthline. com
Коментирай