Израелската армия обяви днес, че е готова за "седмица на операции" срещу "Ислямски джихад" в Газа. През изминалата нощ от ивицата бяха изстреляни към Израел множество ракети като отмъщение за ликвидирането на високопоставен лидер на радикалната палестинска групировка, предаде ДПА.

Тази сутрин сирени за въздушна заплаха огласяха няколко южни палестински града. Според военен говорител от петък досега от Газа са били изстреляни 190 ракети. Някои от тях са паднали на безлюдни места в Израел или се били прехванати от израелската система за ПВО "Железен купол". Около 35 не са достигнали израелска територия и са паднали в ивицата Газа.

Предупредителни сирени звучаха вчера над някои квартали на Тел Авив. Израел бе предприел няколко насочени атаки срещу Газа, довели до убийството на Тайсир ал Джабари, високопоставен лидер на "Ислямски джихад". Ударите по "обекти на терористи" продължават и днес, обяви Израел. Досега са унищожени две фабрики за оръжие и шест ракетни установки.

Според здравното министерство на "Хамас" - друга палестинска групировка, която управлява Газа - от вчера досега там са били убити 11 човека, вкл. 5-годишно дете, както и други бойци от "Ислямски джихад". Броят на ранените възлиза на повече от 80.

"Ислямски джихад" е определен за терористична организация от ЕС и САЩ. Според Израел Джабари е отговорен за голям брой нападения срещу Израел от територията на Газа.

Израелската операция по прочистване на Западния бряг от членове на "Ислямски джихад" продължава и днес. Там са задържани 20 човека, от които 19 са от групировката, съобщиха от израелската армия.