Лечебните заведения в цяла Индия протестираха тази събота в отговор на изнасилване и убийство на лекарка на работното ѝ място в медицински колеж в източния град Колката, Западен Бенгал, по-рано този месец, съобщава "Ройтерс". Единствено спешната помощ останала работеща и обслужваща пациентите.

Над 1 000 000 лекари се включиха в мащабния 24-часовия протест.

В събота, след среща с представители на медиците, правителството излезе с изявление, в което призова лекарите да се върнат към своите задължения в интерес на обществото.

То се ангажира да създаде комисия, която да предложи мерки за подобряване на защитата на здравните специалисти, според съобщението.

Престъплението предизвика вълна от обществен гняв заради продължаващото насилие срещу жени в страната, припомняйки за груповото изнасилване и убийство на 23-годишна студентка в автобус в Ню Делхи през 2012 г.

Индийското централно бюро за разследване досега е задържало един заподозрян по случая.

Въпреки мащабните промени в наказателноправната система на Индия, включително по-строги присъди, критиците на правителството смятат, че промените са недостатъчни и не успяват да възпрат насилието срещу жени.

Източник: blitz.bg