Според изявление на украинското министерство на здравеопазването, водата в районите, засегнати от разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка", остава сериозно замърсена.

Истинска биобомба във водите, засегнати от взрива на язовира "Нова Каховка"

Министерството информира, че около 40 точки за мониторинг на повърхностните води са разположени в зоната на наводнението, като включват както речни корита, така и морския бряг в областите Одеса, Николаев и Херсон.

Според изявлението, най-опасните вещества, открити във водата, включват салмонела, ротавирус, яйца на червеи и E. coli. Тези показатели значително надвишават установените хигиенни и санитарни норми, особено във водоемите на Херсон, Одеса и Николаев.

Министерството предупреждава, че Одеса е под най-голяма опасност в момента и призовава местните жители да се въздържат от плуване и риболов във водите на Одеса, Николаев и Херсон.

Изявленията на властите в Украйна предизвикват сериозни опасения в разгара на летния сезон у нас. Водата покрай Черноморието е подложена на постоянен мониторинг от властите, като се наблюдава цялата ивица. Най-сериозно внимание се обръща на северната част, тъй като е най-близко до зоната на замърсяване в Украйна.

Изготвят се и компютърни модели, които да симулират предвиждането на движението на водите. В изследванията участват по родното Черноморие участват няколко институции, като за щастие към момента няма установено замърсяване и според изготвените модели не се очаква да има такова в обозримо бъдеще.

Източник: blitz.bg