По цял свят има свръхбогати хора, като за такива се считат милиардерите. Известното списание Форбс регулярно класира богаташите по цял свят, като им оценява състоянието.

В елитния списък вече има 2640 човека, които са от 77 страни по света, което е с 2 държави повече от миналата година. В богаташкия списък вече са Армения и Панама с по 1 милиардер.

„Форбс“ преброи милиардерите, двама са в България

В тазгодишната класация попадат и двама българи, които са известни в обществото – това са братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те успяват да заемат престижното 1434-то място в класацията, което ги нарежда в горната половина в списъка на най-състоятелните хора на планетата. Списанието е оценило, че двамата притежават по 2.1 милиарда долара.

Традиционно страната, в която има най-много милиардери остава САЩ, общият им брой е 735, което е повече от 25% от всички милиардери по света. Първи по богатство американец е Илон Мъск – собственикът на Тесла и частната космическа компания, а неговото състояние се оценява на 180 милиарда долара. Вече не Щатите приютяват най-богатия човек на земята, а Франция с Бернар Арно, който се радва на 211 милиарда долара. Компаниите му се занимават с търговия с луксозни стоки.

Втори по брой милиардери в държавата си са Китай, а броят им е 495, което е спад с 44 в сравнение с изминалата година.

Трети в класацията се нареждат Индия със 169 свръхбогати индийци.

Източник: lupa.bg