Изданието Insider съобщава, че смяната на батерията на електрически автомобил Tesla може да достигне до половината от цената на самия автомобил като нов. Тази информация се основава на доклад на компанията Recurrent, която уточнява, че най-евтината батерия за Tesla струва около 5 000 долара, като тази сумата не включва разходите за смяната.

Ето колко струва смяната на батерията на електрическите коли Tesla

Изключително интересно е, че при някои модели, като Model S и Model X, цената на смяната на батерията може да достигне до сериозните 20 000 долара. Експертите допълват, че разходите за поддръжка на електрически автомобили варират в зависимост от модела. Добавят също и, че експлоатационният живот на батерията зависи от начина на зареждане и условията, в които автомобилът е експлоатиран.

Ето колко струва смяната на батерията на електрическите коли Tesla - Снимка 2

Създателите на статията посочват, че въпреки че новата батерия за електрически автомобил може да бъде скъпа, в повечето случаи не се налага честата й смяна. Tesla предоставя гаранция за батерията до 150 000 мили (240 000 километра) или 8 години. По данни на Recurrent, електрически автомобили на Tesla обикновено биват оставени от собствениците си преди батерията да изчерпи своя живот, а това е: около 200 хил. мили в САЩ и около 240 хил. километра в Европа.

Автомобилната компания е основана през 2003-та година и седалището й се намира в Пало Алто, САЩ.

Източник: blitz.bg