Жените с мутирали гени BRCA трябва да се лишат от яйчниците си не преди 40, а преди 35 години. Тази информация е важна за стотици хиляди, сред които е и суперзвездата Анджелина Джоли.

[caption id="attachment_308845" align="alignright" width="277"]Анджелина Джоли не бива да отлага повече операцията си Анджелина Джоли не бива да отлага повече операцията си[/caption]

Както е известно, 38-годишната актриса си направи двойна мастектомия заради дефектния ген, припомнят от medikforum.ru. Още тогава стана известно, че лекарите са я посъветвали да отстрани и яйчниците си. Джоли обаче реши да отложи втората операция, която би нарушила творческите й планове. Тя имаше уверението на медиците, че е достатъчно тази операция да бъде извършена преди да навърши 40 години. Отстраняването на яйчниците (овариектомия) намалява риска от възникването на рак с цели 80%.

[caption id="attachment_308848" align="alignleft" width="300"]За пореден път се говори, че Джоли и Пит ще се оженят до няколко месеца и това трябва да се съчетае с лечението й За пореден път се говори, че Джоли и Пит ще се оженят до няколко месеца и това трябва да се съчетае с лечението й[/caption]

Канадски изследователи откриха междувременно, че пациентки с проблемите на Анджелина Джоли поемат тежък риск, като планират въпросната операция след 35-годишна възраст. В подобно положение овариектомията трябва да се извърши преди 35, а не преди 40 години. Учените от Канада установили по безспорен начин, че жените с мутирал ген BRCA1 поемат пет пъти по-висок риск, отлагайки операцията като Анджелина Джоли. Вместо да я извършат преди 35. В подобни случаи играе правилото – колкото по-бързо, толкова по-добре.

Изследователите от Торонто проследили здравословното състояние на 5783 жени с мутирали гени.

[caption id="attachment_308849" align="alignright" width="300"]Джоли пътува навсякъде по света с децата си Джоли пътува навсякъде по света с децата си[/caption]

Оказало се, че ако отлагат спасителните операции след 35-годишнината си, рискуват 4 пъти по-често да умрат от рак в сравнение с оперираните преди 35.

Неочакван ефект от операцията се оказал подобреният общ фон на оцеляването: оперираните жени са със занижена вероятност от преждевременна смърт не само от рак, но и от други сериозни заболявания. Нещо, което без съмнение Джоли вече знае, убедени сме в kliuki.bg.

Гените BRCA1 и BRCA2 обикновено се свързват с риска от развитие на рак на гърдата. Анджелина Джоли оцени опасността, още повече, че майка й и леля й изгубиха живота си от това заболяване. Ето защо с превантивна цел тя си направи двойна мастектомия. Мутацията на тези гени обаче създава и друга опасност, свързана със злокачествени изменения в яйчниците. Много жени отлагат въпросната операция заради опитите за последен път да станат майки. Ясно е, че след овариектомията зачатието е невъзможно и преждевременно започва менопаузата.

http://youtu.be/EWd4fYEEqKs