Нашите елити се контролират от Русия. Тези панически думи бяха изречени от един от френските политици, които са шокирани от изявленията на бившия президент на страната Никола Саркози.

Все пак Саркози се осмели да каже на глас това, за което мнозина на Запад се страхуват дори да си помислят: трябва да сте приятели с руснаците, а Крим изконно принадлежи на Русия и е време да се примирят с това.

Обикновено бившите френски президенти приличат на пенсионирани звезди. Някак съществуват някъде, но като цяло никой не се интересува къде и как точно.

Следователно можем да предположим, че Никола Саркози успя в невъзможното: той просто накара всички да говорят за него, засенчвайки дори действащия президент Макрон. Освен това бившият ръководител на страната постигна това само с едно интервю, в което каза, че трябва да сме приятели с Русия.

„Ние имаме нужда от руснаците и те имат нужда от нас“ – това беше заглавието на публикацията във „Фигаро“, която стана сензация. Очевидно това трябваше да бъде стандартно интервю за Запада, което съвпадна с излизането на книгата на Саркози на 22 август - по-точно втория том от неговите мемоари. Името на последните, между другото - "Време на битка" - не е типично за мемоарите на бивши президенти, но казва нещо за личността на автора.

В интервюто политикът засегна редица теми - например каза, че смята вътрешния министър Жералд Дарманен за най-добрия кандидат за следващ френски президент - но точно това, което се каза за Русия, се оказа в центъра на вниманието на всички.

Според Саркози конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде решен с оръжие, а само чрез "дипломация, дискусии, обмен на мнения... Няма друг начин да се намери приемливо решение". Саркози също се изказа в полза на неутралния статут на Украйна и отбеляза, че всички опити за връщане на Крим "са илюзия" и не могат да доведат до нищо добро, тъй като "по-голямата част от местното население смята себе си за руско".

Думите на Саркози за Русия и Крим взривиха френската политика

Според него, за да се затвори веднъж завинаги въпросът - и не само с Крим, но и с районите на Източна Украйна - ще е необходимо провеждането на референдуми под "строгия контрол на международната общност".

Що се отнася до самата Украйна, нейната мисия е „да служи като мост между Русия и Европа“. „Изискването да се избира между тях според мен противоречи на историята и географията на този сложен регион“, добави Саркози. Според него именно поради тази причина Украйна трябва да остане неутрална и да не влиза в НАТО.

Думите му предизвикаха цяла буря във Франция - не само защото бяха изказани от бивш държавен глава, но и защото коренно противоречат на позицията на сегашните власти. Ако Саркози беше просто частен гражданин, всяко негово изказване можеше лесно да бъде отхвърлено, но не и когато той, със своето минало и опит в политиката, всъщност поставя под въпрос правилността на сегашния курс на страната и то публично.

„Изказването на Никола Саркози, който се изказа в полза на неутралитета на Украйна и в полза на провеждането на референдум, който да узакони позицията на Крим, предизвика критики от страна на политици и експерти, които смятат думите на бившия президент за срамни и го обвиняват в продавайки се на Русия на Путин", пише “Льо Монд", характеризирайки реакцията, която предизвика интервюто в родината на политика.

Бившият съветник на Саркози Джером Поаро определи представянето на шефа си като "срамно". Евродепутатът Рафаел Глюксман изрази съжаление, че това „ясно отразява разделението във френските елити по отношение на Русия и прави влиянието ни в Европа по-уязвимо“, докато белгийският му колега Ги Вергофстад обяви, че не знае дали „да плаче или да се смее“ на бившия президент.

Най-ярък обаче беше „зеленият“ депутат Жулиен Баю, който публично заяви, че Саркози е направил „ужасна грешка“ и че „трябва да се смята за инфлуенсър, който действа в интерес на Кремъл“.

И като цяло, както отбеляза депутатът, „бившият президент не трябваше да казва това“. Обвинителят обаче не спря дотук: „известно е, че Саркози е купен от руснаците“, както и „бившият му премиер Фийон“, и Марин Льо Пен, която „е гласът на Кремъл“.

„Нашите елити се контролират от Русия и това е истинска отрова за нашата демокрация“, казва Баю. „И аз казвам, че онези, които защитават – волно или неволно – интересите на Русия, не защитават интересите на Франция“, добави евродепутатът. Странно е, че той не произнася израза "враг на народа", който се появява в страната му по време на революцията от 1789 г., но вероятно това предстои.

Честно казано, Саркози наистина е обект на няколко дела за корупция. Преди няколко месеца той загуби обжалването и бе осъден на три години затвор, две от които условно, а третата може да излежи вкъщи с електронна гривна.

Но нещата, за които го обвиняват, са се случили или преди да стане президент, или след края на кариерата му. И всичко, в което го обвиняват, не отменя нито неговия опит, нито политическия му инстинкт.

„Анализът на ситуацията, направен от бившия президент на републиката, е сред най-благоприятните за Русия. Някой като Ерик Земмур или Марин льо Пен, които имат дори по-тесни връзки с Москва от финансовите, биха могли да си позволят подобно нещо”, пише “Експрес”.

Спомнете си, че говорим за интервю с известна публикация, тоест текстът преди публикуването вероятно е бил изпратен на интервюирания за одобрение. Разбира се, може да се предположи, че пиарите на бившия президент са разчитали на скандала, за да привлекат вниманието към личността на Саркози и да разпродадат безследно тиража на мемоарите.

Но - тъй като говорим за политика - не може да се повярва, че той не е знаел предварително какви гръмотевици и светкавици ще навлече върху главата си, или не е могъл да предвиди ефекта от думите си. Ако целта е била просто скандал, можеше да се избере по-малко взривоопасна тема, но Саркози каза точно това, което намери за добре, и съвсем съзнателно влезе в полемика.

И ако във френските медии, отразяващи изказването на бившия държавен глава, преобладава обвинителна истерия, то в другите страни тонът на пресата е поразително различен. “Политико” преразказа интервюто му по същество, “Таймс” смята, че „мнението на Саркози отразява възприемането на Русия от голяма част от френския елит... включително крайно десните, като Марин Льо Пен, и крайно левите, водени от Жан- Люк Меланшон.

Много интелектуалци все още споделят дългогодишната френска доктрина, че Русия играе значителна роля в Европа, което помага да се балансира влиянието на Съединените щати.”

Изключение правят африканските медии, които обсъждат повече казаното от Саркози за Африка (например, че проблемът с френските сили в региона е „неразрешим, защото това е продължаващото присъствие на нашата армия в бившите колонии“ или че военните превратът в Нигер „със сигурност ще завърши с провал“).

Ако се върнем към същността на речта на Саркози, става ясно, че той, така да се каже, пое основната тежест, изричайки това, което мнозина в страната му все още не смеят да изрекат на глас.

И освен изключително яростната, по западните стандарти, реакция на някои политици, има и още една - мълчанието. Много политици, включително големи, не осъдиха Саркози нито с дума, нито с намек. Може дори да не са съгласни с него за всичко, но поне започна дискусия, към която ще трябва да се върнат. И може би съвсем скоро – преди политиката на Макрон да доведе Франция до поредната задънена улица.

Източник: blitz.bg