Световната кинозвезда Брус Уилис има поставена диагноза за фронтотемпорална деменция, а информацията бе потвърдена от неговото семейство. Те в Инстаграм заявиха, че все пак е някакво успокоение най-после да имат ясна диагноза.

През изминалата година той бе диагностициран и с афазия – болест, която засяга говора.

Деменцията, от която страда Уилис е от относително редките варианти и първите признаци са влошаване на поведенческите, а също така се наблюдават и затруднения с речта.

Според медиците пациентите, страдащи от това заболяване започват да губят думи, които използват по-рядко в ежедневието си, но с прогресията на увреждането започват да заменят думи с общи названия като „нещо“ или „това“. В още по-напреднал стадии на болестта страдащите от този тип деменция започват да се затрудняват да изговарят и някои от най-често използваните в речта – вода, захар и други.

Също така губят ориентир за какво се използват някои предмети – дори пералня, хладилник и подобни.

Това налага да имат помощник, тъй като няма как те да се грижат сами за себе си и да имат нормално ежедневие.

Уилис е роден през 1955-та в Германия във военна база. Баща му е американски войник, а майка му е германка. След 2 години семейството заминава за САЩ, където и той израства. В училище не е с много добър успех и дисциплина, но това не му е попречило да стане един от най-харесваните и разпознаваемите актьори по света.

Източник: lupa.bg

Брус Уилис с нова диагноза