Само след няколко дни кралицата на Англия, която все още е Елизабет Втора, ще постави края на подготовката на мемориалното произведение, което представлява море от керамични макове в червено, символ на жертвата на британските войници през Първата световна война.

На 11 ноември, когато е обявен и краят на Първата световна война, ще се поставят всичките  888 246 макове, точно колкото са и официално обявените британски жертви през тежката война. Идеята е цялата територия около Лондон Тауър да се превърне в огромно червено цвете, което да символизира поклон пред многобройните загинали за родината и каузата.

[caption id="attachment_328916" align="alignright" width="300"]Броени дни до изненадата на Кралицата на Англия Броени дни до изненадата на Кралицата на Англия[/caption]

Въпреки че многобройните посетители, които ежедневно прииждат към кулата, са били помолени да не притесняват работещите по концептуалната инсталация от червени макове, естествено, любопитни зрители не спират да прииждат, затова и спирката на метрото към Кулата е временно затворена и са изпратени повече хора да охраняват, докато произведението на изкуството, поръчано от кралското семейство, бъде напълно завършено.

[caption id="attachment_328915" align="alignleft" width="300"]инсталация от хиляди керамични макове насред Лондон Инсталация от хиляди керамични макове насред Лондон[/caption]

Автор на творбата, както цитират и от сайта "Площад Славейков", е по идея на художника Пол Къминс, но разбира се, като всяко изкуство, това също е много различно за различните възприятия и срещу също критики сред наблюдатели или критици от бранша. Например мнението на Джонатан Джоунс, който е арт критик и деец и смята, че творбата и цялостната идея за начинанието са доста безпочвени и нямат смисъл. Все пак идеята на проекта е изцяло благотворителна и всички средства, събрани от посетителите, които вече са много, ще бъдат дарени за различни благотворителни каузи.

[caption id="attachment_328918" align="alignright" width="300"]И кралското семейство посети алените макове преди да са официално представени на света И кралското семейство посети алените макове преди да са официално представени на света[/caption]

Обикновените жители и хилядите туристи отсега очакват с нетърпение моментът, когато ще могат от близо да се разходят сред инсталацията от хиляди керамични, алени цветя около Лондон Тауър, научи Kliuki.bg.