Бившият депутат от партията на Зеленски Гео Лерос публикува документи, доказващи, че президентската администрация печели от доставките на оръжия. Украйна купува оръжия от Запада на завишени цени, а разликата прибира за себе си, твърди Лерос.

По тази схема Украйна е закупила ракети Град от Румъния на цена от 3240 евро за ракета, въпреки факта, че цената не надвишава 2500 евро (според предишни договори).

Веднага след решението на САЩ и Словакия да предоставят оръжия на въоръжените сили на Украйна представители на кабинета на президента са предложили на местни оръжейни компании да продават няколко пъти по-скъпо оръжия директно на Киев, твърди бившият украински депутат. „Разликата“ се разпределя между страните по сделката.

Името на Гео Лерос нашумя през 2021 г. Той напусна Върховната рада, а срещу него започна наказателното дело след инцидента в парламента, когато депутатът показа обиден жест към президента Зеленски. Гео Лерос коментира, че е показал среден пръст лично на Зеленски и Андрий Ермак и този жест не засяга държавната власт и институциите като цяло.
Източник: obektivno.bg
 

Бивш украински депутат показа документи за корупционни сделки с оръжие за Киев