Тези дни името на страната ни влезе в международните новини с положителен знак (забележете!), след като лентата „Навални“ с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев, спечели „Оскар“ за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис.

 

Българският зубър зад лаптопа, който грабна „Оскар“: Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани

Заедно с Грозев режисьорът Даниел Роър описва политическия възход на Алексей Навални, опитът за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода в лагерна колония.

Получавайки „Оскар“ в Долби тиътър в Холивуд, режисьорът на „Навални“ специално благодари на Христо Грозев с думите: „Ние дължим толкова много на Христо Грозев, нашият български зубър зад лаптопа. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история!“.

 

През август 2020 г. критикът на руския президент Владимир Путин – Алексей Навални, бе отровен с нервнопаралитично вещество „Новичок“. Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива и той, Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма. Алексей Навални е арестуван при завръщането на Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той бе осъден на 9 години лишаване от свобода по обвинения в измама, които според него са фалшиви и изфабрикувани.

 

След церемонията за наградите „Оскар“ разследващият журналист Христо Грозев каза, че наградата „Оскар“ е прагматично полезна. Сега филмът ще се гледа от поне 20 млн. души, което означава, че зрителите ще се запознаят с изнесените в него факти – Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани, както и на всички, имащи смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти.

 

Номинираният за Оскар режисьор аниматор Теодор Ушев коментира, че моментът е исторически, тъй като за първи път българин печели „Оскар“. Това се случва 4 години след триумфа на филма „Зелената книга“ с участието на българина Димитър Маринов. Лентата грабна статуетката за най-добър филм, а на сцената на „Долби тиътър“, Маринов развя българското знаме.

 

Преди година пък Мария Бакалова бе номинирана за епизодичната си роля в „Борат“, но така и не получи заветната статуетка.

Източник: Уикенд