Пари изчезват мистериозно от банкови сметки. За новия вид измама предупреждават потърпевши.

В края на миналата седмица напълно е източена разплащателна сметка в сливенски клон на една от големите български банки.

Инцидентът става по обяд, докато клиентът се намирал в клона на банката, за да информира, че някой се опитва да направи неоторизиран превод от негово име.  Въпреки това, докато касиерът се опитва да се свърже с отдела по поддръжка, парите изчезват. 

Внимание! Парите ни изчезват от сметките мигновено, потърпевши разказват за нова измама

Историята започва, когато ден по-рано потърпевшата получава превод от 85 лв. от голяма столична фирма за експресни геодезически услуги. Преводът е извършен вечерта, когато банките вече не работят с клиенти. 

На другия ден, когато ограбената пътува от работното си място извън града, за да съобщи, че е получила странен превод от непозната фирма, на телефона и започват да пристигат SMS-и от банката с авторизационен код, който да въведе заедно с ПИН-а си, за да оторизира транзакции, за които даже не знае.

Докато се намира в салона на банката и говори със служителите, парите – около 2 000 лв., се изпаряват от сметката ѝ. Потърпевшата веднага подава жалба, както в банковия филиал, така и в полицията. Служителите на "Икономическа полиция" реагират веднага. Установено е, че парите са изтеглени веднага от два банкомата в столицата, предупреждава "Фокус".

Следствието продължава, но докато полицията си върши работата, банката, в която се намира изпразнената сметка, не проявява същото желание за сътрудничество, оплаква се потърпевшата.

Първо не обясняват на пострадалата си клиентка, защо не са спрели неоторизираната транзакция, второ как може да се извърши мигновен превод като се заобиколи системата за двуфазна верификация, трето -  не са предприети никакви действия, за да се компенсират изчезналите средства.

Пострадалата няколко пъти е питана, дали е сигурна, че сама не е превела средствата си. От банката са отказали да променят статута на сметката и от активна в пасивна.  Това би позволило на клиента да тегли пари, но само с дебитна карта, без активно онлайн банкиране.

Следствените действия по случая продължават, а потърпевшата се надява да си възстанови парите.

Източник: blitz.bg