Екипът на BIRD успя да идентифицира 25-годишния Даниел Ивов Игнатов, обвинен в присвояването на половин милион лева от клиенти, като служител на “УниКредит Булбанк”. Той се представя именно като мениджър бизнес клиенти на банката. От профила му в LinkedIn се вижда, че Игнатов заема тази позиция от октомври 2022 г. и че от 2021 г. има придобита бакалавърска специалност “Финанси” от УНСС. Преди това той е бил консултант частни клиенти, а работи в банката от октомври 2019 г. (още като студент). Профилът му в социалната мрежа Фейсбук показва, че е родом от Хасково.

На 3 август 2023 г. МВР съобщи, че столични полицаи са задържали 25-годишен мъж – банков служител, неправомерно присвоил голяма сума пари от клиенти на банката. Той попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп. Мъжът е задържан преди да напусне страната. Софийският градски съд (СГС) определи най-тежката мярка “задържане под стража”. Тогава се разбира, че обвиненият служител се казва Даниел Игнатов – мениджър бизнес клиенти на банката. Ако бъде признат за виновен служителят може да получи присъда “лишаване от свобода” от 10 до 20 години.

Служител на Булбанк е присвоил половин милион лв. Предишният случай е на трупчета от 6 години!

През 2017 г. над 3,8 милиона лв. са откраднати от сметките на бившия български футболен национал Мартин Петров. Личният му банкер в “УниКредит Булбанк” Ирина Чавдарова Аткова го заблуждава, че все още е служител на банката и отмъква сумата. Тя успява да избяга от правосъдието и се укрива в чужбина. Мартин Петров завежда дело срещу банката, но освен че, парите ги няма, документите – също. Документите за над 450 банкови операции липсват – част от тях са унищожени, други са иззети от прокуратурата. Преписка № 26581/2017 на Софийска градска прокуратура (СГП) е “на трупчета” и вече 6 години блокира делото, заведено от футболния национал.

BIRD потърси за коментар “УниКредит Булбанк” с въпроси за задържания банков служител Даниел Игнатов. Изпратихме запитване по електронна поща до PR-екипа, с когото е имало комуникация и по други поводи, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Остава да разберем има ли замесени и други служители на банката и само това ли е сумата на присвоените средства от сметките на бизнес клиенти на банката.

Източник: bird.bg