Грозен опит да изчисти гузната си съвест след смъртта на Нотариуса прави гръцкият строителен предприемач Йоаким Каламарис. От близо седмица бизнесменът обикаля телевизионни студиа за да обяснява как бил жертва на рекет от страна на Божанов, дори цъфна и в парламента, но оправдателната му теза, по всичко личи, е съшита с бели конци.

 

С редакцията ни се свързаха близки на възрастна жена, чийто имот Каламарис и съдружниците му са се опитвали да отмъкнат за да могат да вдигнат там жилищна кооперация. Точният адрес се пази в редакцията, но от съображения за сигурността на ищцата за сега няма да го оповестяваме.

 

Преди години компанията на гърка получава разрешително за строеж върху терен в покрайнините на града. Бъдещата жилищна кооперация буквално влиза в двора на няколко частни къщи, заплашвайки да отхапе сериозна част от собствеността на живеещите там, без да споменаваме, че ще им отнеме достъпа до слънчева светлина и излаз на улицата.

Нещо повече - една от къщурките се обитава от самотно живееща, възрастна жена. Каламарис и ортаците му бързо надушват следващата си жертва. Предлагат й дребно обезщетение и двустаен апартамент на партерния етаж в предстоящата за строеж сграда, ако тя се съгласи да им продаде имота. Жената, разбира се отказва, още повече че нейната съседка, която е високопоставен служител в НАП установява, че ПУП-ът е издаден незаконно, най-вероятно срещу тлъст рушвет в общината.

Собствениците на къщи завеждат дело, обжалвайки документацията, издадена от главния архитект и по всичко личи, че съдът ще спре строежа. Тогава, ако вярваме на източниците си, Йоаким Каламарис се свързва с Мартин Божанков - уж кантората, в която е съдружник, да ги представлява, но реално - да му реши проблемите в Темида срещу подобаващо заплащане. Така и става - делото се решава в полза на гърка и ортаците му, а Нотариуса иска остатъка от сумата, която Каламарис му е обещал. Типично по византийски, чуждестранните инвеститори отказват да се издължат и започват да подават жалби в различни институции за рекет.

 

Разстрелът на Мартин Божанов бил истински джакпот за Йоаким Каламарис и съдружника му Анастасиос Дикос, който е акционер в “Ринг Мол” и “ИКЕА”, споделят потърпевшите собственици на къщи. “Сега те хем няма да плащат за услугата, която Нотариуса им е свършил, хем ще строят необезпокоявано на метър от частни имоти”, коментира юрист, пожелал анонимност. А ние ще добавим, че може би е време отговорните институции да разровят как точно е получено разрешението за строеж и кой съдебен състав е дал зелена светлина въпреки основателните претенции на ищците.

Източник: crimesbg.com