Хитър, печеливш, но безкрайно некоректен начин са измислили собствениците на парфюмерийната фабрика EVTERPA да печелят на гърба на болните хора, видя наш репортер.

 

Подобно на хилядите ментета в интернет, използващи имената на известни лекари, публични фигури и дори на православен свещеник, родната манифактура се е изхитрила да пише върху част от мазилата си за гъбички, косопад, пърхот и разширени вени, че се правят “под контрола на д-р Чернев”. В сайта на фирмата също е отразено, че: “Д-р Чернев - доктор по хуманна медицина, заедно с екип от специалисти химици, разработва, създава и постоянно контролира производството на парфюмерийни и козметични продукти”.

 

Логично клиентите първосигнално вярват, че става дума за светилото в онкодерматологията – проф. Георги Чернев, който е основател и председател на Българското Дружество по Дерматологична Хирургия/ БДДХ, има над 700 научни публикации и е работил в много уважавани клиники у нас и в  Германия.

 

“Т.к. гелчетата и кремчетата на EVTERPA са насочени именно към тежки дерматологични проблеми, най-естественото нещо е пострадалите хора да направят асоциация с професора и да се подведат”, коментираха юристи, до които се допитахме.

 

Естествено, измъчените от болести и безпаричие българи с лекота си купуват мехлем или лосион за по десетина лева, убедени, че зад създаването му стоят знанията, опитът и грижата на проф. Георги Чернев. Така продажбите хвърчат в небесата, а сметките на босовете на EVTERPA хубавеят със сигурност повече, отколкото лицата и телата на клиентите им.

 

Най-циничното е, че спасилият хиляди животи професор няма нищо общо с въпросната фабрика, нито с нейните продукти. EVTERPA използва съвпадение във фамилиите на големия дерматолог с тази на собственика й - Стефан Чернев. В сайта им той е представен като “доктор по хуманна медицина”, което е твърде общо понятие, може да варира от психиатрия до неврология и компетенциите му да нямат нищо общо с кожните болести.

 

Въпреки това, EVTERPA умишлено въвежда в заблуда потребителя, поставяйки на етикета си името на най-известният лекар по дерматология у нас.

 

Истинският проф. Георги Чернев

Разбира се, непредубеденият читател би могъл да сметне, че съвпадението е неволно, а от фабриката най-коректно са написали името на своя собственик, който на всичкото отгоре използва знанията си да забърква лековити отвари. Да, ама не, както би възкликнал покойният журналист Петко Бочаров. От екипа на проф. Георги Чернев са правили неколкократни опити да се свържат с адаша му Стефан Чернев, с молба поне да си напише цялото име върху продуктите за да не се лъжат хората. На което публично неизвестният “д-р Чернев” категорично отказва, с мотива, че законът не изисква да го стори.

 

Босът на EVTERPA д-р Стефан Чернев 

С ясното съзнание, че нормативната база може да бъде доста хлъзгав терен по отношение на защитата от злоупотреби, пишем тази статия за да информираме потребителите, че проф. Георги Чернев няма нищо общо с производството и рецептурите на фабрика EVTERPA, те не са създадени под негов контрол и той не ги използва в практиката си.

 

За финал ще призовем Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да се сезират, извършвайки проверка на продуктите, съставите и рецептурите, използвани в парфюмерийната фабрика за да изяснят дали наистина те имат лечебни свойства и до колко е съотносимо към предназначението им да бъдат рекламирани от доктор, пък бил той и Чернев.

Източник: crimesbg.com