Таксиметровите шофьори постоянно се оплакват, че парите не им стигат, защото бензинът е много скъп, че постоянно са под заплаха за живота си, а истината е, че мнозина от тях продължават да се възползват, че държавата ни отсъства като институция.

Оказва се, че има таксиджии, които дори нямат шофьорска книжка, а возят постоянно хора в колите си. Освен че газят закона, те излагат на риск десетки човешки животи всекидневно.

Именно това се е случило в Луковит преди дни. Цели пет таксита са били уловени с шофьори, чиито книжки са се оказали фалшиви. При проверка от КАТ на пътя управляващите МПС-тата са показали документ за управление, който не отговаря на закона.

При проверка на СДВР се е оказало, че книжките са издадени от Турция и са напълно фалшиви. Притежателите им са платили между 2500 и 3000 лв., за да се сдобият с фалшивия документ.

Показателно е докъде може да стигне мързелът на един „бакшиш”. Те никога не са се славили като много работливи, тъй като цял ден стоят зад един волан и не се помръдват дори, но е шокиращо, че ги мързи даже да се явят на шофьорски курс и след това на изпит.

Разбира се, за да се подготвиш за листовките, се изисква поне малко мозък, какъвто очевидно тези хора с фалшиви книжки нямат. Тук е редно да се спомене, че не могат да се поставят всички таксиджии под общ знаменател, но практиката показва, че голяма част от тях действително са измамници.

Освен далаверата с фалшивите книжки, такситата масово се опитват да „ограбват” клиентите си с добре познати прийоми, които обаче все още действат. Такива са например минаването по по-заобиколен път, шофирането с по-ниска скорост и целенасоченото уцелване на всички червени светофари.

В момента има образувани досъдебни производства на трима шофьори с фалшиви книжки. Тече акция за откриването на други бъдещи убийци по пътищата.

Източник: Lupa.bg