Оказва се, че корумпираният катаджия Ален Миалков е главното действащо лице в криминална схема за легализиране на крадени лимузини от Европа, продавани у нас от автомафията.

И ако това ви се струва скандално, то още по-скандалното е, че сред клиентите на престъпната задруга, са не само видни представители на ъндърграунда, а и политици.

До момента през престъпната схема с премахване на GPS устройствата за проследяване и пренабиване на рамата, са преминали поне 500 луксозни автомобила. 
В шашмата, която вече е обект на разследване, тартор е началникът на сектор Регистрации в КАТ – гл. инспектор Ален Миалков.
Той е този, който урежда най-важната част от схемата – регистрацията на крадените автомобили.

Схемата действа по следния начин – подставени лица взимат от Европа лъскави коли на лизинг, с които се прибират у нас на ход.
Тук автомобилите биват скрити в гаражи, в които им биват отстранени GPS устройствата, внедрени от производителя като защита срещу кражба. След като минат 5 месеца, в които не се плащат вноските по автомобила, той бива обявен за откраднат в съответната държава. В резултат на това, автомобилът бива вкаран в системата на Интерпол за издирване по номер и рама. 

Именно тук идва и ролята на Ален Миалков, който урежда апашите с нови документи и пренабит номер на рамата. Така крадените автомобили биват регистрирани в КАТ, разбира се не без помощта на Миалков. За тази помощ, той прибирал суха пара в джоба си в размер на 5 хиляди евро. Предвид факта, че до момента регистрираните по тази схема автомобили са поне 500, това идва да рече, че служителят на реда е прибрал поне 2.5 млн. евро до момента.

Именно с такива луксозни возила движат у нас мутри и политици. За проводника на корпуцията в КАТ вече се знае, че има редица далавери зад гърба си и вече е обект на обстойно разследване. По всяка вероятност ще бъде изправен и пред Темида. Дали ще бъде осъден обаче, това е друг въпрос, предвид, че крупните суми доста се услаждат и на съдиите.

По времето на Рашков стана ясно, че Миалов предлагал по 10 бона месечно на шефа на „Пътна полиция“ – комисар Тенчо Тенев. Разбира се това се случвало чрез посредник, като за целта използвали аптекар в Асеновград.

Вероятно си спомняте, че през месец май миналата година, Тенев бе арестуван по скалъпен донос. Запознати твърдят, че поръчител на атаката срещу него, е именно Миалков, тъй като Тенев отказал мръсните пари. 

Миалков атакувал комисаря чрез разлепяне на плакати, малко преди Тенев да обяви публично какви безобразия са вършени в столичната дирекция през последните години. 
Запознати издават, че при предишното ръководство Ален Миалков се чувствал абсолютно недосегаем. 

При встъпването на Тенев като шеф през октомври 2021 г., Миалков се опитал да го приобщи към престъпната схема, предлагайки му чрез посредник месечен бонус в размер на 10 бона в случай, че бъде оставен на длъжността му началник на регистрациите. 

При последвалите проверки на отдел Регистрации в КАТ само за последните две години, излезли наяве няколко нагли далавери.

Ето как действали измамниците:

СХЕМА №1
Миалков и бандата му пререгистрирали около 200 камиона като специализирани автомобили. Врътката тук е, че докато за влекач годишната застраховка е в размер на 4 900 лева, то за специализиран автомобил, тя е между 900 и 1500 лв. Предвид, че само от една такава пререгистрация бюджетът бива ощетен с около 3 000 лв., то сами можете да си направите сметката, че при 200 случая, ощетяването е в размер на над половин милион. 

Да не пропускаме и фактът, че пътният данък за специализирани автомобили е в пъти по-малък от този на влекачите. За камион той е между 500 и 1 500 лв., докато за специализираните автомобили е между 60 и 300 лв. В някои от случаите дори се спестява от винетка.

СХЕМА №2
Скъпи автомобили от провинцията, които според застрахователя са „тотал щета“, били регистрирани отново и пускани в движение въпреки, че според закона претърпелите тотална щета автомобили и съответно изплатената за това сума от застрахователното дружество, биват бракувани. Сами се досещате, че в този случай автомобилът няма как да бъде върнат на пътя. Оказва се обаче, че светещите в червено коли в системата на КАТ като бракувани, са били регистрирани от Миалков и сие в разрез със закона.

СХЕМА №3
Служители на Центъра за обработка на нарушенията към „Пътна полиция“ използвали профилите си в системата, за да прехвърлят в папка „платени“ снимките от камерите на пътя, за които се дължи глоба. Така са били изчистени около 1000 клипа за превишена скорост като са обявени за негодни за налагане на санкция или пък са преместени в папка „платени“.
От тази далавера държавният бюджет е ощетен с нови 500 000 лева. 
Пред медиите Тенев разясни, че в сектора работят около 50 човека и външен човек няма достъп до тях или компютрите, на които се прави обработката на клиповете.

СХЕМА №4
Според поредната престъпна схема се спестява отнемането на книжките на шофьори, движили се с над 50 км./ч. над ограничението в населени места.

СХЕМА №5
Тази измама е много стара – става въпрос за издаване на фалшиви шофьорски книжки. Врътката започва още на зазоряване – в 5 ч. сутринта, когато Миалков влиза в празния офис и издавал менте документите. За тази услуга му били заплащане между 3000 лева и 3000 евро.
Източник: Уикенд
 

Катаджията Ален Миалков забъркан в скандална схема на автомафията