Ловък измамник се вихри в София, жалват се потърпевши от схемата на тариката.

 

От думите им става ясно, че само за година той е заработил не по-малко от 500 000 лв. от човешката доверчивост и наивност, че с пари се решават всички проблеми. Особено, когато са връчени на сладкодумен мошеник…

 

Измамникът е познат на жертвите си под името Илия Маринов. Той подбирал фирмаджии, които имат ревизии от НАП. Издирвал ги, представял им се като експерт по данъчно прав и им предлагал „компетентно професионално обжалване“ на ревизионните актове. Казано с други думи – измъкване от лапите на бирниците.

 

За да е по-убедителен, изпъстрял речта си с имената на известни клечки от НАП, споменати уж мимоходом като негови приятели.

Твърдял и че е много близък с нашумелия тандем за оказване на натиск върху частния бизнес – бившият шеф на средни данъкоплатци Борислав Иванов и инспекторката Антоанета Бучкова.

 

Припомняме, че Иванов неотдавна бе уволнен от НАП, след като проверка на ДАНС изкара на светло корупционните схеми, които въртял заедно с подчинената си Бучкова.

Тандемът си набелязвал фирми, срещу които започвали безкрайни ревизии, които непрекъснато били удължавани във времето, докато успешно блокират работата и банковите сметки на проверяваните. Все пак с половин уста се посочвал изходът от положението – пари, обяснявала Бучкова, като допълвала, че не са за нея самата, а за шефа.

 

Схемата на Маринов е инспирирана от подобни корупционни практики на зациклили една след друга данъчни проверки, след които фирмите се чудят как да влязат отново в релси.

Затова той предлагал на потърпевшите бизнесмени проста схема – те му дават 10 бона капаро, за да поеме случая. След приключването на случая клиентът ще му заплати още 10 бона.

 

Измамникът обаче изчезвал веднага, след като приберял 10-те бона капаро, а жертвите му чакали да ги оправи. И докато чакат се оказва не само, че са ограбени, а и са изпуснали сроковете за обжалване. Така остават в лапите на НАП, но без каквато и да било възможност да се защитят.

Нещо повече – следващата стъпка е блокиране на банкови сметки и накрая резултатът е тотално съсипан бизнес.

 

Точно тогава отникъде се появява отново Маринов, искайки им още пари, за да оправи създалите се проблеми. Наивниците плащат отново, а Маринов по стара традиция потъва вдън земя. Ако все пак някой от потърпевшите успее да го издири и си поиска парите, бива залят от заплахи. На няколко пъти дори изпращал и побойници, но засега жертвите си мълчат от срам.

 

Репертоарът на Маринов далеч не се изчерпва със спасението от данъчни ревизии. Той се представя и като посредник за уреждане с общинско жилище – апартаментите, предназначени за социално слаби, с които се уреждат големите връзкари. След като съдът наскоро даде зелена светлина се очаква старта на ударната продажба на 1500 апартамента, да които има решение на столичната община още от май месец.

Известно е, че цените на този тип жилища, са доста под пазарните. Затова и ценоразписът на Илия Маринов в случая е по-висок.

 

Той заковава началната вноска на 20 хил. лв. с уговорката, че клиентите ще му платят още толкова, когато станат официални собственици на общинския апартамент. Разбира се този момент така и не настъпва, но Маринов вече е прибрал една доста добра сума. След това, когато измамените започнат да го търсят, за да си поискат обратно капарото, той пуска в действие познатите заплахи за близка среща с мутри.

Част от жертвите му вече са подали жалби, така че на ход е МВР.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Как хитър измамник осребрява човешката наивност?