„Спечелихте награда и можете да изберете между комплект куфари, раница, домашни електроуреди и ваучер за едноседмична почивка в Европа, като мястото ще се уточни допълнително!“

С тези думи по телефона от фирма „Ера Травел” хвърлят въдицата си и очакват на нея да се закачат наивници, както разбира се, се и случва.

 

А телефонните номера на клиентите не са криминално източени от мобилните оператори. Събрани са с възможно най-простия трик – притежателите им са се поддали на изкушението да попълнят във фейсбук анкета с няколко въпроса за туризъм, на които спокойно би могъл да отговори и първокласник. И хоп, чудото е станало! Спечелили са награда. Следва покана по телефона за участие в томбола „с дребни подаръци и презентация на туристическа дестинация“! Мястото на срещата е зала в столичен хотел. Кани ги лично някой си Минчо Минчев, представящ се по телефона като собственик на „Ера Травел“.

 

„И без това се чудехме какво да правим в събота и отидохме, въпреки, че бяхме сигурни, че е нещо тра-ла-ла“, разказват потърпевши. Във фейсбук ги привлича рекламата за евтин туризъм в атрактивна дестинация. Понеже от тях се изисквало само да щракнат върху анкетата, не устояли на изкушението и си оставили телефонния номер, по-нататък схемата вече е ясна.

 

След като потенциалните клиенти налапват стръвта, Минчо Минчев от „Ера Травел“ минава на следващо ниво – изпраща „уникален” номер от десетина цифри и букви на латиница за участие в томболата. В залата потърпевшите се оказват с още 5-6 семейства, включително и чужденци.

 

„Извадиха някакви парцаливи каталози, кой знае откога размятани насам-натам, и започнаха да ни представят „уникалната” оферта по „снижени” цени, направена специално за нас”, разказват присъствалите на срещата, организирана от „Ера Травел”. Там им обяснили, че почивката, която им се предлага, е „уникална” и „персонализирана“ и най-вече е с намалени цени, защото от фирмата имали „собствени канали”.

 

В интерес на истината от „Ера Травел” обяснили, че не са нито туроператор, нито турагент, но така и не станало ясно точно от позицията на какви лица предлагат евтини почивки в атрактивни дестинации. На потърпевшите предложили Тенерифе, с допълнението, че трябва сами да си купят самолетни билети и да летят от Букурещ. Заявили им още, че според офертата ще са безплатни само нощувките в хотелския комплекс, а клиентите трябва да заплатят храната и допълнителните екскурзии на острова. Накрая, като теглили чертата, служителите на въпросния Минчо Минчев поискали да им се платят веднага по 600 евро – промоционалната цена на туристическия пакет! При това се оказало, че има още едно, но много важно условие – ваучерът за почивката трябва да се ползва през следващите 18 месеца, от датата на сбирката, иначе парите им изгарят.

 

„Бяха направо агресивни, докато ни навиваха колко е прекрасно да почиваме в Тенерифе. След това пък настояваха веднага да ни съпроводят до банкомат, за да изтеглим парите. А когато им казахме, че си тръгваме направо подскочиха и започнаха да ни се карат, че сме им загубили времето”, обясняват хората, преживели сбирката на „Ера Травел“.

 

Като става ясно, че те нямат никакво намерение да се възползват от „изгодната" оферта за Тенерифе, от фирмата веднага им предлагат друга – да се разходят до Доминикана за 4 дневен купон. „Разбира се, здравият разум напълно изключва подобна авантюра, при това агентите заявиха, че докато сме в хотелския комплекс, сме задължени да участваме в презентации за закупуване на някакви стоки от 12 до 17.30 часа. Ако ни няма, ще ни наложат „глоба за неустойка по договора“ от 90 евро.“ Потърпевшите отказват и Доминикана, въпреки че този ваучер струвал „само 200 лв.”, като самолетните билети и храната били за сметка клиента.

 

„С цялото си нахалство служителите на Минчо Минчев ни предложиха да ни направят 20% отстъпка от предните две оферти. Не приехме и най-категорично им казахме, че си тръгваме! Изпратиха ни с викове, че сме им убили деня."

 

В случая хората вадят късмет, понеже не дават нито 600 евро за Тенерифе, нито 200 лв. за Доминикана. Оказва се обаче, че „Ера Травел” се подвизава из страната от близо 10-тина години и има стотици ужилени клиенти. Тънкият момент е, че мераклиите за уж евтина почивка дават парите срещу обещание, че на другия ден ще получат на електронната си поща договорите. Уверяват ги, че имат право да се откажат в рамките на 14 дни. Дори и при отказ само няколко часа след срещата, парите не се връщат, обясняват потърпевши:

„Буквално 2-3 часа като си тръгнахме от залата, размислихме и решихме да се откажем. Напразно обаче се опитвахме да се свържем с телефона на Минчо Минчев, ако това е наистина неговото име.

 

Измамна фирма се вихри с пълна сила, изпращайки туристи за зелен хайвер, а полиция и КЗП вдигат ръце

 

И неговият, и телефоните на неговите агенти бяха изключени, а на посочения адрес на фирмата нямаше и следа от нея”.

Продавачите на евтината почивка действат по един и същ сценарий, репертоарът им остава непроменен през годините. Единственото, което се сменя е името на фирмата и се актуализира цената. Още през 2013 г. ужилени от цялата страна, търсят съдействие от полицията и КЗП, но без резултат. От предаването „Господари на ефира“ тръгват по петите на измамниците. Днес предаването вече го няма, а схемата на Минчо Минчев е сменила само името си няколко пъти – „Сол Маркетинг“, „Холидей Маркетинг София“, „KLM Ltd, RCI“, „Солеос виа“ и напоследък „Ера Травел“. И неизменно всичко това започва с неустоима покана за презентация с подарък!

 

Запознати  потвърждават, че Комисията за защита на потребителите е наясно с всеки детайл от аферата, която праща туристи за зелен хайвер на Тенерифе, но няма никаква полза от това. Поне досега не е известно дали са били санкционирани.

А когато някой се върже на омайните им приказки и даде исканото капаро, разбира, че става дума за измама, едва когато се опита да си върне парите. „Перфектна измама! Предлагат договор, фактура, касова бележка и после изчезват! Следва пререгистрация – с ново име, ново седалище, а ако отвори Търговския регистър ще види обявен нов собственик и управител!” обобщават препатили и допълват, че преди години офертата е била за Малта и Малага, сега „промоционалната почивка“ е в Тенерифе и Доминикана.

 

Справка в националния регистър на туристическите оператори и агенти показва, че компанията на въпросния Минчо Минчев не фигурира. Поне за това не са излъгали неговите агенти.

Източник: Уикенд, crimesbg.com