Скандалната Гинка Върбакова, която преди години се опита да придобие ЧЕЗ, е заграбила огромна част от нивите край пазарджишките села Сбор и Априлци, за да разшири фотоволтаичния парк на фирмата си „Риал стейтс“. Измамната схема вече се разследва от прокуратурата след сигнали от измамени собственици и кмета на града Петър Куленски.

 

На територията на община Пазарджик действа организирана престъпна група, която през годините, противозаконно е присвоила хиляди декари земеделска земя от техните законни собственици с цел върху тази земя да се изградят фотоволтаични паркове, алармира Кукленски. След оплаквания на граждани общинската администрация успява да спре в последния момент десетки фиктивни сделки за продажба на ниви. Последвалата проверка установява, че това е само върхът на айсберга.

 

Гинка Върбакова вече е успяла за завладее с фалшиви документи голяма част от землищата на двете села. Вместо да изкупи нивите, каквото е обичайната практика, фирмата на фамозната бизнес дама от ромски произход се възползва от вратичка в закона. Става дума за т.нар. придобиване по давност. Всеки, който ползва чужд имот повече от 10 години, без собственикът му да възрази, има право да си извади констативен нотариален акт. Документът се издава по специална, процедура от нотариус. Първо се прави проверка, дали съответният апартамент, къща или парцел не е общинска или държавна собственост. Когато няма данни за това, кандидатът трябва да намери трима свидетели, които да заявят, че той се е грижил добросъвестно за имота през последното десетилетие. Обичайно процедурата за придобиване по давност се прилага за неатрактивни имоти в затънтени краища на България, чиито собственици са починали, а наследниците им не са си направили труда да влязат във владение.

Случаят с нивите, завладени от Гинка Върбакова в пазарджишките села Сбор и Априлци, далеч не е такъв. Стопаните на земеделските земи въобще не са ги изоставили на произвола на съдбата. Редовно си плащат данъците, обработват ги или отдават под аренда. Затова и новината, че вече не са собственици на нивите, наследени от техните деди, им идва като гръм от ясно небе.

 

Първи за това сигнализира човек от село Сбор. При опит да продаде земите си, той с изумление установява, че те не са негови. В имотния регистър като собственик е вписана фирмата на Гинка Върбакова „Риал стейтс“. След като новината се разпространява, още десетки наследници от двете съседни села установяват, че нивите им са придобити по давност от чевръстата Върбакова.

 

Измамените хора веднага наемат адвокати, които да проучат случая. Проверката на юристите показва, че свидетелите, извикани от Гинка Върбакова пред нотариуса, вероятно напълно случайно, са работници във фирмата й „Риал стейтс“. Интересно дали разказите им, че милионерката лично се е грижила за земеделската земя през последните 10 години са верни, или просто са излъгали, за да не си загубят работата. Всичко това предстои да се изяснява от полиция и прокуратура след десетките подадени сигнали от ограбени собственици на земеделски земи.

 

Колкото до Гинка Върбакова, то нивите в селата Сбор и Априлци действително са й нужни. Друг е въпросът, защо не ги е изкупила от собствениците им, а е приложила измамната схема – може би за да не им плати дължимото. Фирмата на Върбакова „Риал стейтс“ е собственик на фотоволтаичен парк край двете села. Гигантското съоръжение, покрило със слънчеви панели хиляди декари земи е с мощност от 150 мегавата, а инвестицията е за над 250 млн. лв.

 

От документите на фирмата става ясно, че в следващите две години се планира разширяване на централата. Мощността трябва да стане 400 мегавата, което налага да се изнамерят още земи, върху които да се поставят слънчевите панели. Явно Върбакова усърдно действа, за да си осигури необходимите терени. Друг е въпросът как го прави.

Източник: Уикенд, crimesbg.com