Според разследващите телефонните измамници успели да отмъкнат от жертвите си около 2 милиона лева. Те успели да измамят множество жители на Солун. Скоро беше проведена съвместна акция между българските и гръцките власти за установяване и арестуване на членовете на престъпната група.

Криминалисти твърдят, че групата от столицата на ало-измамниците Ветово е ръководена от известния на полицията Сандокана, на 40 години. Той стои зад поне 30 случая на измамени по телефона хора. Успял е да прибере общо от тях сериозната сума от почти 2 милиона лева.

Последният им удар е направен на 20-ти август, когато успяват да въведат в заблуждение възрастна жена от Солун, която наивно им дала почти 60 хиляди лева. Те успели да заблудят жената, че парите са необходими за спешна операция за неин близък. Само ден по-късно гръцката полиция разкри и арестува ромка на 67 години от Ветово, като при обискът й са открити равностойност 22 хиляди евро. Малко по-късно е задържана и друга циганка от България, която имала официална работа за прикритие – болногледачка в Солун, но била в схемата на ало-измамниците заради владеенето на гръцки език.

Последвала акция на полицията във Ветово, където е задържан и боса на групата – Сандокана, който също се смята и за един от шефовете на цялата ало-мафия в русенско. Смята се, че той е и собственик на намерения преди месеци скрит в земята сейф с пари. Тогава разследващите не открили пряка връзка с него, която да позволи да бъде обвинен и задържан.

В последните години ало-измамниците намалят дейността си в България и се ориентират към по-платежоспособната Гърция. Според гръцката полиция до момента имат поне 300 регистрирани случая на измамени възрастни хора в градовете Солун, Кавала, Драма и Серес. Те имат информация, че в северната част на Гърция оперират поне 3 престъпни групи на ало-измамниците. Техните тартори най-често са от Ветово, Левски и Горна Оряховица.

 Те са стари познайници на родната българската полиция, често са и излежавали присъди в затвора за подобни престъпления.

Към момента полицията в Гърция изпитва трудност да се справи с ало-мафията, защото те се изхитрили и използвали предплатени СИМ карти от страни от други страни на Европа, като Румъния и Чехия и това затруднява проследяването им.

Преди няколко месеца гръцките власти повдигнаха обвинение на заловен тартор на ало-бандите, който изнесъл „дейността“ си от България към Гърция. Неговото име и снимка бяха разпространени в медиите, като полицията апелира всички измамени от Цветан Стоянов да подадат сигнал при гарантирана анонимност.

Разследващите имат данни, че Стоянов е успял да прибере над половин милион лева от престъпния си бизнес. Той и групата му прилагали класическите схеми – необходими пари за спешна операция за близък и уж полицаи искащи помощ за залавяне на измамници.

Тази схема вече стана популярна в България и все по-малко хора се връзват на нея, но в Гърция все още се прилага. Няколко човека „въртачи“ набират номера на случаен принцип, докато намерят наивен човек, който да подведат. После му се искат спешно пари и се изпраща „муле“, което да вземе и донесе парите.

След всяка успешна измама те изхвърлят СИМ картите, което затруднява разследващите.

Източници от МВР споделят, че напоследък отново зачестяват този тип измами в България, като вероятно причината е изтеклите присъди на заловените при акцията на Спецпрокуратурата през 2018-2019 г. Тогава бяха заловени и осъдени над 100 участници е коварната схема с ало-измамите.

Източник: Уикенд

Гърция пропищя от родните ало-измамници