Колкото и невероятно да ви звучи, се оказва, че в страната ни много отдавна са живели крокодили. Това доказва експедиция от изследователи в Трънския Балкан.

 

Учени от Геологическия институт при БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, успяват да открият останки на разнообразни животни, обитавали земите ни преди повече от 83 милиона години.

 

В България са живели крокодили

По време на експедиция „Трън 2023“ търсачите на останки от древността биват споходени от огромен късмет. Тазгодишните проучвания в Трънско приключват с голямо вдъхновение и много материал за анализ. 

 

Учените разкриват, че два прешлена от едри влечуги, по всяка вероятност динозаври, както и още две неопределени за момента кости, са сред най-впечатляващите находки, които са открили.

Освен това палеонтолозите се натъкват и на още няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два частично запазени зъба – единият от крокодил, а другият – от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, намирана в находището до момента.

Източник: Уикенд