Колкото и невероятно да ви звучи, се оказва, че в страната ни много отдавна са живели крокодили. Това доказва експедиция от изследователи в Трънския Балкан.

 

Учени от Геологическия институт при БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, успяват да открият останки на разнообразни животни, обитавали земите ни преди повече от 83 милиона години.

 

По време на експедиция „Трън 2023“ търсачите на останки от древността биват споходени от огромен късмет. Тазгодишните проучвания в Трънско приключват с голямо вдъхновение и много материал за анализ. 

 

Учените разкриват, че два прешлена от едри влечуги, по всяка вероятност динозаври, както и още две неопределени за момента кости, са сред най-впечатляващите находки, които са открили.

Освен това палеонтолозите се натъкват и на още няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два частично запазени зъба – единият от крокодил, а другият – от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, намирана в находището до момента.

Източник: Уикенд