Всяка майка си мечтае нейното дете да е отличник. Но е имало една години в българската история, когато всички ученици са получили бонус по една единица нагоре. Така че се е стигнало до интересната оценка – Отличен 7. Разберете повече по темата каква е причината за тази щедрост на държавата ни.

Коя година никой ученик не е повтарял

Става въпрос за 1937 година и по-конкретно 16 юни същата година. Тогава се случва едно дългоочаквано събитие. Ражда се престолонаследникът Симеон Търновски или известен в последните години като Симеон II. Негов баща е Борис III, а майка му е Джована Савойска.

Защо е тази голяма радост за Борис III

Борис III застава на престола след абдикацията на баща му Фердинанд през 1918. Ако трябва да сме съвсем точни, това се случва в нарушения на Търновската конституция. Причината е, че Фердинанд абдикира в полза на Борис III, но престола на България се взема след решение на Велико Народно събрание. Такова не е свикано, но въпреки това Борис III застава начело на държавата.

Цели 12 години по-късно той се жени за италианската принцеса княгиня Джована Савойска след много перипетии и уточнения от двете страни. През 1933 година се ражда първото им дете – Мария Луиза, но за да има продължение на царската династия трябва да има наследник от мъжки пол. Това се случва на 16 юни 1937 година, когато дългоочакваният миг се случва. Тогава на бял свят се появява Симеон Търновски, което е посрещнато с бурна радост сред някои части от българското население.

Урок по история: През коя година е имало оценка "Отличен 7"

Как е посрещнато раждането на Симеон Търновски

В 9 часа сутринта на 16 юни София бива изпълнена с топовни гърмежи. За разлика от другите случаи по това време – този път поводът е щастлив. За броени минути столичани се събират пред Александър Невски и начело с министър-председателят Георги Кьосеиванов се отправят към царския дворец. Там са посрещнати от самия Борис III, който приема поздравленията на хората. По-късно е отслужен молебен в храма, а на следващия ден е проведена манифестация. Интересното е, че на нея се пее една много интересна песен – “Край Босфора шум се вдига” – поне така пише адютантът на царя.

Как се стига до оценката Отличен 7

Това е във връзка с промените в чест на щастливото събитие. Най-известните от тях са следните:

Оценките на учениците са завишени с една единица. Причината е да няма никой, който да повтаря годината. Но така се стига до пръв и последен път в нашата история да има ученици, които да завършат с оценка Отличен 7.

Опрощаване на определи данъци и такси

Амнистия на повече от 4000 затворника – Разбира се , трябва да уточним, че тук не става въпрос за политическите затворници. Тъй като трябва да се знае, че в периодът на управлението на Борис III, България се тресе от полуперманентна гражданска война и се случват поредица от репресии върху другомислещите. Дали отговорността е изцяло върху царя или не, е един съвсем друг въпрос.

Източник: blitz.bg