Първата ЖП линия, изградена в България, свързваща градовете Русе и Варна е открита на 7-ми ноември 1866 година, преди Освобождението на България. Идеята за изграждането на железница в България е замислена още след Кримската война през 1853-1856 година, когато се осъзнава необходимостта от такъв вид транспорт в Османската империя.

Първоначално се е предвиждало да се изградят три ЖП линии, включително връзката между Русе и Варна. Обаче, между Великите сили възникнат противоречия. В крайна сметка, британските инженери братята Хенри и Тревор Бъркли получават концесии от сто години и строежът започва през 1864-та година.

Урок по история: Коя е първата ЖП линия в България?

Изграждането на линията започна едновременно от двете крайни гари - Русе и Варна. Процесът се забързва след намесата на Мидхат паша в управлението на Русе. За съжаление, при строителните дейности са били използвани материали от старите столици Плиска и Преслав, което е довело до разрушаване на исторически обекти.

Линията е открита от Мидхат паша на 25 октомври 1866 година и първите пътници пътуват по нея на 7-ми ноември същата година. Те не били особено доволни в началото, тъй като вагоните се накланяли много в завоите. Въпреки това, по-късно успява да се наложи и е включена в международната линия Париж - Страсбург - Мюнхен - Виена - Будапеща - Букурещ - Гюргево - Русе - Варна - Цариград.

Източник: blitz.bg