Страсти, скандали, възходи и падения белязват българския футбол в началото на прехода след 10 ноември, особено в националния отбор.

 

Квалификациите за Евро '92 остават в историята с големите битки срещу Шотландия и Румъния, плюс трагедията в двубоя срещу Швейцария в София. Точно тогава селекционерът на България отнася едно от най-тежките наказания, налагани някога от УЕФА във футбола. За една плюнка Вуцата гърми с лишаване от треньорски права за цели четири години и жестока глоба от 250 хил. швейцарски франка.

 

УЕФА наказа Иван Вуцов за най-скъпата плюнка в света

С Шотландия Вуцата има да разчиства сметки с 3-годишна давност. След като нашите губят с 0:1 на 11 ноември 1987 г. от там тръгва упадъкът им като национален отбор.

Точно за мача им с Шотландия обаче Вуцов остава без защитници. Скандалът с него става едва 9 минути след началния реферски сигнал на Фридрих Каупе. Тогава Майкост се откъсва от отбраната и ни вкарва гол. От трибуните всичко живо свирка, че има засада. Същото се вижда и от позициите на Вуцата. Тъчреферът от Австрия обаче признава попадението.

 

Разярен Иван Вуцов насмита асистент-арбитъра Алфред Визер като първо му крещи в лицето, след това го блъска, а за капак на всичко заплюва австриеца като подлец и продажник. Главният съдия Каупе се изстрелва към тъча и гони българския треньор на трибуните. Става лошо.

 

20 минути преди края на мача, Вуцов нарежда влизането на Кайзера и преценката му както винаги се оказва точна. Именно Тодоров праща топката в мрежата на Шотландия и мачът завършва 1:1.

Пред стадиона треньорът на националния отбор бучи, че австрийските съдии са ги ощетили грубо, а футболистите ни проклинат лошия късмет.

 

Близо месец по-късно УЕФА свиква заседание, за да се разправи с Вуцата за атаката му към тъчрефера. Първоначалните очаквания са, че Вуцов ще бъде наказан за един-два мача, но от централата в Нион произнасят необичайно строга присъда. Това дава повод на враговете му да злословят дълго време, че Вуцов може да се похвали с най-скъпата плюнка в света.

Разбира се глобата е платена от футболния съюз, а Вуцата остава да води отбора въпреки наказанието.

 

Въпреки изпратения делегат на УЕФА, който трябва да следи много внимателно Вуцата да не поддържа никакви контакти с отбора, за мача в Глазгоу габровецът измисля цяла система за подсказване с пръсти, ръце и жестове към помощника си на пейката Красимир Борисов. Мачът върви без гол почти до края, когато в 84 минута току-що влезлият като резерва Джон Колинс от „Селтик“ е точен и шотландците повеждат. Нашите хвърлят всичко в нападение и стигат до щастливо изравняване – 1:1. Честта ни бива спасена от точния удар на Емил Костадинов.

Източник: Уикенд