Големият актьор Тодор Колев рисуваше собствения си натюрел като лесно раним и с тънка кожа.

 

Той напусна този свят преди десетилетие, след като бе покосен от рак на белите дробове. На този етап все още няма наследник в театъра, киното, телевизията и шоуто. Макар мнозина да му подражават, никой не може да достигне респектиращото му майсторство и емоционалната му енергия, съчетаваща лирика и ирония.

Актьорът бе единственият в страната ни, който адекватно си позволяваше жестове и послания ала Чарли Чаплин.

 

Тодор Колев отказва на Лили Иванова

Истината е, че той бе истински пионер с предаването си „Как ще ги стигнем… американците“, което бе абсолютен образец в жанра през 90-те години за повечето водещи, опаковани в клишетата.

През 2000 г., Слави Трифонов го окраде едно към едно, за което Тодор Колев не можа да му прости до сетния си час.

 

На всичкото отгоре Дългия с цялото си нахалство му се обадил да го покани да му гостува, на което Адама отговорил: „Ти чуваш ли се?! Аз да съм на гости в собственото си шоу? Това е все едно да ми откраднеш къщата и да ме поканиш на гости…“

 

Черното му чувство за хумор не го изоставя дори когато се разчува, че вероятно е бил вербуван в ДС. Вадят даже и агентурния му псевдоним. В мемоарите си Колев е метафоричен: „Бях подходящ десерт за „оня списък“. Тъжен е, че никой от колегите му, които го познавали от десетилетия, не проронил и дума в негова защита. До последния си дъх той се кълне, че не е бил доносник.

 

Истината е, че Тодор Колев е трън в очите на конюнктурата още в гимназията в родния си Шумен, когато бива обявен за черната овца на Комсомола. Изключват го не само от организацията, но и от всички учебни заведения в бившето царство, при това завинаги. Все пак обаче той успява да завърши. За пръв път вижда досието си, когато е в казармата – описан е като „жив дявол“. Сред греховете му е увлечението по упадъчния джаз.

 

Малко преди да започне студентството си, Лили Иванова го чува как пее и му предлага да се включи в концертите й. Между тях протича електричество, но плътно до нея е Здравко Радоев. Тодор Колев категорично й отказва да сподели шоуто, тъй като смята, че не е готов за такъв съдбовен пробив.

 

Сам се прецаква пред комисията по разпределението при завършването му, тъй като остроумничи и се прави на много отворен. Затова членовете й с лекота и злоба го изпращат в Смолян. Нарича годината там „вторият най-черен период след безумието на казармата“. Крикор Азарян ги урежда в Пловдив, заедно с Адриана Палюшева, където актьорът поставя началото на дългогодишната дружба със Стефан Данаилов.

 

Неслучайно се понася мълвата, че Тодор Колев е в затвора. Налага се Стефан Данаилов и съпругата му Мария да го вкарат с връзки в кабинета на Тодор Живков. След визитата, слуховете спират магически. Цивилните ченгета не спират да душат около актьор, още повече, че емигрантската преса го славослови покрай турнетата му из Европа. Ако има нещо, от което актьорът се дистанцира категорично, това са холивудските продукции, снимани у нас. Нещо повече – окачествява ги като „въздухарски истории“ и е наясно, че американците плащат на актьорите у нас, колкото на обущарите в Лос Анджелис.

 

Твърдо отказва и да се кандидатира за депутат във Великото народно събрание през април 1990 г. от листата на СДС. Седмица по-късно, Колев бива атакуван от цяла делегация и той се съгласява. След края на депутатстването, външният министър Стоян Ганев го изпраща консул в Канада.  Той обаче остава на този пост само година, тъй като и там открива същия „клозет“ като у нас – играят си на „стражари и апаши“, мечтаейки за кисело зеле в мазето.

 

И когато от Външно през главата на Стоян Ганев изпращат за посланик даскала по математика от Ямбол и ексдепутат от СДС Слав Данев, Тодор Колев незабавно подава оставка.

Тъкмо Негово превъзходителство предлага на Колев да превърнат посолството в Отава в плод-зеленчук, а после назначава за главен счетоводител свой приятел маргинал от ВИФ.

 

Въпросният Данев като далтонист удря трите служебни коли и като висш дипломат на България иска от социалните служби в САЩ да обезщетят психично нестабилния му брат емигрант за щетите, нанесени му от комунистите в Ямбол.

Източник: Уикенд