Св. Петка е сред небесните покровители на България, наред със светци като Иван Рилски, Св. Неделя и цяла плеяда канонизирани български мъченици.

Показателно е, че празникът на светицата е на 14 октомври, а на 19-ти е най-големият празник на Св. Иван Рилски, на 26 октомври пък е Димитровден. В тази поредица от големи дни според народните вярвания се извършва преходът от топлото време към зимата.

Така и не се изяснява конкретният повод, поради който Св. Петка е наречена Българска, но се предполага, че това се случва по времето на Второто българско царство и е свързано с мястото й на раждане в Източна Тракия – Епиват, днес Селимпаша в европейската част на Турция.

След победата над византийския император Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 година, цар Иван Асен Втори иска от Латинската империя мощите на Св. Петка да бъдат пренесени от Епиват в българската столица Търново. 

Това се случва по най-тържествения начин през 1231 г. Светицата е обявена за закрилница на Търново и е наречена Петка Търновска. 
Патриарх Евтимий пише уникално за времето си нейно житие, а в договора с Венецианската република, цар Иван Александър през 1347 г. се заклева в името на Бога, света Богородица, в кръста и в Св. Параскева Търновска.

Св. Петка е покровителка на семействата и родилките. Поради тази причина се казва, че силната вяра и молитвата към нея, дарява чеда на бездетните семейства. В народните вярвания светицата може да преминава границата между световете. Заедно с Архангел Михаил, тя посредничи при преминаването на душите на оня свят, а със сестра си Неделя строи мост между двата свята, по който могат да преминат само праведните души.

През 1393 г. мощите й биват пренесени във Видин, за да бъдат спасени от поругаване при завладяването на българската столица от османските орди. През 1397 г. мощите на светицата биват подарени на сръбския княз Стефан Лазаревич от султан Баязид I. 

Към днешна дата мощите й се съхраняват в североизточния румънски град Яш, като частици от тях има в различни български храмове.
Смята се, че най-голяма е силата на светицата при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие. 
Източник: Уикенд 
 

Света Петка е един от небесните покровители на България