До комунистическия преврат на 9.09.1944 г. Стара София добре познава хората с хомосексуална ориентация, но никак не ги обича.

 

Това се отнася с още по-голяма сила за Фердинанд, за когото официално се шушука, че обича младите синеоки мъже, а Добри Ганчев описва как Стефан Стамболов налага с колана си княза, след като го открива на „влакче“ в банята с един от подчинените.

 

При социализма хомосексуалните са пращани за дълго в концлагери, лекувани са с хормони и са правени какви ли не опити да бъдат отказани от различната си сексуална ориентация.

 

Поне 1000 гейове са пратени в концлагери при социализма

Кокон Харизанов

Макар в Стара София да не се говори и пише за гейовете, всички знаят кои са, къде ходят, с кого се срещат… Доста по-късно – едва през 80-те години на миналия век Драган Тенев описва с много доброта най-известния гей в София през първите десетилетия на ХХ век – Кокон Харизанов.

 

Тенев отбелязва, че Харизанов ходил с вехт редингот, на чийто ревер било набучено вечното му цвете, обърнато нагоре, което означава, че е свободен. Разбира се истинското му име не е Кокон, а Васил. Макар столичният хайлайф да признава таланта му като актьор, не спира да се подиграва със сексуалната му ориентация.

 

Христинката пък е един от най-колоритните столични гейове отпреди 09.09.1944 г. Той се казвал Христо, но всички го наричали Христинката заради женския му нрав и маниери. 

След комунистическия преврат през 1944 г. много българи с хомосексуална ориентация попадат в лагерите на смъртта „Белене“ и „Куциян“. Има сведения за над 1000 гейове на тези две места.

 

Първите гонения започват още при режима на Богдан Филипов. Към края на 50-те и началото на 60-те преследването на гейовете вече не е толкова яростно и дори облекчават наказанията, като гейовете се изпращат да работят на места като столичната тухларна. Това далеч не означава обаче, че те са приети от официалната власт. Освен това тухларната се оказва най-доброто място за разврат за всички тях.

 

През втората половина на 60-те години в Централната столична баня е окачен списък със снимки на гейове. Голямото табло показва, че това са лица с „противообществени прояви“. Така гражданите, които пристигат да се къпят в банята, първо прочитали предупреждението, за да се пазят от тях.

Източник: Уикенд