1. Плиска - 212 години (681-893)

На първо място се нарежда нашата първа столица на Дунавска България - Плиска. Според официалната история, тя става столица на България през 681 година. Въпреки че има разногласия сред историците относно този факт, официалните данни определят Плиска като столица до 893 година, когато национален събор решава да премести столицата във Велики Преслав.

 

2. Велико Търново - 208 години (1185-1393)

Велико Търново е другият град, който е бил столица за доста дълъг период от време. Практически през цялото време на Втората Българска държава, Велико Търново е било сърцето на нашето царство.

Този статус се утвърждава през 1185 година, когато братята Асен и Петър започват въстание, което връща България на картата. Те определят Търново за столица, тъй като той е центърът на техните земи и също така е крепост, която е била трудно за завладяване.

 

3. София - 144 години (1879-наши дни)

През 1879 година София става столица на освободената ни държава и така се превръща в сърцето на новата ни страна. Тя е столица на България вече 144 години и, освен ако не настъпят извънредни обстоятелства, София може да стане градът, който е бил столица на нашата страна най-дълго време.

Не София, а този град е бил най-дълго столица на България

Плиска е градът, който е останал най-дълго време столица, но само при условие, че приемем, че тя е такава от 681-ва година. Ако се приеме тезата, че Онгъл е първата столица на българите, то първото място ще заеме Велико Търново.

 

Източник: blitz.bg